lördag 14 april 2012

Skuggsida - Belinda Bauer

Den lilla byn Shipcott skakas av att en förlamad kvinna mördas. Lokalpolisen Jonas Holly försöker ta sig an fallet så gott det går men kriminalkommisasrie Marvel kommer dit för att ta över. De båda poliserna kommer inte alls överens, Holly tycker att Marvel är en oförskämd och okänslig man medan Marvel anser att Holly är helt värdelös som polis. Holly har dessutom sin MS-sjuka fru Lucy att oroa sig för och han börjar dessutom så småningom att få obehagliga lappar från vad han tror är mördaren. En person till hittas mördad och det kan knappast vara en slump. 

Miljöerna som Bauer lyckas få fram är helt fantastiska. det är den här gråa brittiska landsbygden som jag och många med mig älskar. Det är dålig täckning på mobilen, det finns får på heden och det är vintertid svårt att ta sig fram utan en fyrhjulsdriven bil. Bauer gör även lite kopplingar till hennes debutroman Mörk jord när hon knyter an till det där hemska som hände familjen Lamb. Och som om inte det vore nog så dyker huvudpersonen från Mörk jord, Stephen Lamb, upp som tidningsbud hos familjen Holly, har jag sagt att jag älskar intertextualitet? 

Men där slutar nog tyvärr hyllningarna. Jag tycker att boken är lite svår att komma in i, eller det är snarare svårt att komma in i något slags spänningsflow där man inte kan lägga ifrån sig boken. Jag är ingen expert på kriminallitteratur och har aldrig riktigt fastnat för de där böckerna som handlar om poliser som utreder mord, och det är ju den stora skillnaden mellan Bauers båda böcker. Kanske är det så att Bauer har tagit in för många olika berättare och för många stora problem i den här boken för min smak. Det är en alkoholiserad kriminalare, en ung polis med något mörkt i sitt förflutna och som dessutom har en döende fru, det är en annan kriminalpolis som har stora problem med sin chefs sätt att sköta sitt jobb. En kriminalroman är naturligtvis beroende av flera karaktärer, annars förstår man ju så klart ganska snabbt vem som är mördaren, men de kanske inte måste komma till tals allihop. För mig hade det räckt med att Holly och Marvel berättat historien om vart annat, och så de där få inpassen från mördaren som skapade ett ganska stort obehag. 

Och så kan man ana att översättningen varit lite framstressad med uttryck som "hon har ingen kärlekshistoria med honom" som man väl kanske inte skulle välja att kalla en otrohetsaffär på svenska i vanliga fall. Och så att det absolut första ordet i boken är "Mucy" som jag flera kapitel senare insåg måste vara Jonas fru Lucy och jag fick läsa om första kapitlet bara för att förstå det. 

Men det är ju ingen dålig bok, jag kan tänka mig att det finns mycket sämre kriminallitteratur än den här. Och den visar potential, men jag hoppas att Bauer återgår till att skriva något mer i stil med hennes första för i den var hon fantastisk. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Modernista5 kommentarer:

 1. Låter som en läsvärd bok. Jag hoppas hinna läsa mycket i sommar då jag ska vara ledig över fyra månader, bland annat för att skriva min tredje roman klar.
  Men då som jag själv skriver har jag också stort behov av att läsa.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte i princip samma. Bra miljöer och karaktärer men tråkigt med traditionell polisutredning. Tyvärr har jag hört att Bauers kommande roman även den ska handla om Jonas Holly.

  SvaraRadera
 3. Carita: om du inte läst Mörk jord så gör det! :)

  Sofia: Med varning för SPOILER men slutet på den här tyckte inte jag öppnade upp för en bok till, men hon kanske hittar på nåt extraordinärt!

  SvaraRadera
 4. Har kommit ca 150 sidor in i Skuggsida och jag är inte alls så imponerad eller trollbunden som jag var mitt i hennes första bok. Det är för omständligt, för många personer och för långsamt. På inga sätt en dålig bok och jag kommer absolut att avsluta men jag känner just nu att jag inte ens är så väldigt intresserad av vem som är mördaren... Och det kan inte vara ett bra betyg på en deckare.

  SvaraRadera
 5. Ela: Precis, men jag läste igenom iaf :)

  SvaraRadera