måndag 16 april 2012

Pretty monsters - Fel grav och andra berättelser del 1 - Kelly Link

En snål, halvkass poet gräver upp fel grav i jakt på dikter han skänkte sina döda flickvän. Ungdomar som passar upp på de till synes osynliga trollkarlarna i Perfil. En TV-serie som utspelar sig på ett bibliotek som sänds på oförutsedda tider. En handväska som rymmer en hel by om man öppnar den på rätt sätt. Ett tvillingpar som gillar att leka döda.


Ja, Kelly Links novellsamling innehåller onekligen en hel del fantastiska berättelser. Det är som att uppleva en salig blandning av Tim Burton, David Lynch, Terry Pratchett, Harry Potter,  bröderna Grimm och en hel del annat. Det är finurligt, roligt, vasst och helt komplett galet. Den är mycket lättläst och jag kan tänka mig att det är en bok som lockar många läsare som i vanliga fall inte läser så mycket.


Min absoluta favorit i samlingen är så klart den om biblioteksserien där det förekommer en hel del boknörderi så som bibliotek, bibliotekarier och förbjudna böcker.Och så bör det såklart nämnas att Shaun Tan illustrerat boken med sina fantastiska bilder.


Jag ar dock lite svårt att komma in i boken. Den griper inte riktigt tag i mig, trots att alla dessa fantastiska element finns där och att jag borde älska. Jag tror att problematiken ligger i det berömda tog-slut-för-snabbt-syndromet, även kallat jag-vill-ha-mer-syndromet. Jag hade gärna sett att varenda berättelse blev en roman i sig, för jag vill ha mer, mer, mer! När jag skulle påbörja nästa novell var jag fortfarande helt inne i den föregående och kunde inte tro att den var slut. Jag inser dock att jag älskar alla de fem berättelserna och kan knappt vänta på del två som kommer ut i oktober. Vad som här började som kritik blev i stället någon slags hyllning och en liten hint till författarinnan om att hon SKA skriva mer och längre berättelser. Som det kan gå!


Köp boken här eller här.


Recensionsbok från X-publishing.

3 kommentarer:

  1. Trolleri för nybörjare är min favorit också. :) Och den där serien Biblioteket, jag känner att jag skulle ge ungefär vad som helst för att få se den! Verkar ju vara bästa tänkbara tv-serien ungefär. Man förstår precis varför kompisgänget i novellen är så besatta av den.

    SvaraRadera
  2. Anna: Haha ja lite jobbigt bara att man aldrig vet när den sänds ;)

    SvaraRadera
  3. Låter som en helt underbar bok! Tyvärr har jag också lite svårt för noveller, just för att om de är bra så vill man bara ha mer :) Får nog ändå lägga denna lilla samling till min önskelista...

    SvaraRadera