Fortsätt till huvudinnehåll

Operation Nordvind - Kaj Karlsson

Huvudpersonen i Operation Nordvind är en man vid namn Gustav Sterner. Han har tidigare haft en befattning hos särskilda skyddsgruppen, men lämnade den efter att hans fästmö avlidit. Av en händelse blir han dock vittne till ett mord i Stockholms skärgård. Gärningsmännen ser Gustav och följer efter honom i avsikt att tysta honom, men han lyckas smita undan. Det visar sig att mordet har kopplingar till Ryssland och terrorister, och efter endel spaning lyckas Gustav ta reda på att det finns planer på att utföra ett terroristdåd på svensk mark. Ett dåd som kommer att ta många oskyldiga människors liv, och påverka Sverige på ett mycket omfattande sätt.

Jag vill inte berätta för mycket om handlingen i boken, då det skulle förstöra endel av spänningen. För den är verkligen oerhört spännande - det finns ett driv i berättelsen, och jag vill hela tiden läsa vidare för att få veta vad som kommer att hända. Dessutom är det otroligt intressant att få läsa om någon som arbetat för SSG, skrivet av en fackman - det ger boken mer tyngd. Just det faktum att försvarsmaktens specialförband omgärdas av så mycket sekretess gör ju att man blir toknyfiken, eller hur?

Jag rekommenderar verkligen Operation Nordvind, jag tycker att Kaj Karlsson skriver bra. Boken är stundvis ganska mörk och obehaglig men den är lättläst och innehåller förutom spänning även lite romantik.

Vill du köpa Operation Nordvind finns den här och här.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…