Fortsätt till huvudinnehåll

Kaninhjärta - Christin Ljungqvist

Mary och Anne är tvillingar. De är 17 år gamla och bor med sin mamma utanför Göteborg. Systrarna har en oerhört nära relation och är nästan som en enda person - både i sina egna ögon och i omgivningens. Deras mamma har till och med gått från att kalla dem Mary och Anne till att helt enkelt säga MaryAnne. Självklart har flickorna endel särskiljande karaktärsdrag också. Mary är utåtagerande, rebellisk och argsint, medan Anne är tillbakadragen och försiktig.
Mary och Anne har dock något som gör dem till ett väldigt speciellt tvillingpar. Mary har förmågan att låta vålnader från andra sidan inta hennes kropp och tala genom henne, och Anne har förmågan att se och kommunicera med dessa vålnader. Tillsammans är de ett medium.
När Mary och Anne under en sommar bor i sin fars lägenhet inne i Göteborg kommer de i kontakt med en grupp medier som söker efter en liten flicka som försvunnit nio månader tidigare. Flickan har gått upp i rök och polisen har inte lyckats komma någonvart med utredningen, men tillsammans med gruppen verkar tvillingsystrarna närma sig en lösning. Dock leder deras sökande in dem på en ödesdiger väg som utan tvivel kommer att sluta i tragedi, och det verkar inte finnas något sätt att vända tillbaka.

Detta är Christin Ljungqvists debutbok, och jag ser redan fram emot nästa! Kaninhjärta är mörk och obehaglig, och den stannar kvar hos mig även när jag har slagit igen pärmarna och ställt in den i bokhyllan. Christin Ljungqvist har ett vackert och målande språk som gör att miljön och personerna i boken känns levande, och jag känner till och med endel saknad när jag läst ut boken - vilket jag gör ganska snabbt trots att jag vill bromsa upp tempot och spara på den. Med fasa för vad som komma skall vänder jag blad och läser vidare, och jag älskar varenda ångestladdad sekund av det.

Jag vill förresten passa på att rikta ett tack till Gilla böcker för ännu en bra bok, jag blir lika glad och förväntansfull varje gång ett paket från förlaget dimper ned i brevlådan!

Sugen på att läsa Kaninhjärta? I så fall kan du köpa den här eller här.


Kommentarer

  1. Jag försökte också bromsa upp läsningen ibland, men det var svårt att lägga den ifrån sig :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.