Fortsätt till huvudinnehåll

Havsmannen - Carl-Johan Vallgren

Ett syskonpar växer upp under usla förhållanden. Det är 80-tal på västkusten. Nellas och Roberts mamma super och pappan sitter inne. Skolkamraterna är elaka, fruktansvärt elaka och det blir bara värre och värre. Och sedan kommer Havsmannen. 

Jag blir så fruktansvärt arg när jag läser den här boken för den skildrar hur hemska ungdomar kan vara och hur usla föräldrar det finns. Man får läsa om misshandel, utpressning, grov mobbing skolkamrater emellan. Och så dessa föräldrar som inte ger barnen mat, som snor barnens pengar för att köpa sprit och att de bara inte verkar ha en medkänslig gen i hela kroppen. I en scen där fadern byter ut Roberts glasögon, som han knappt ser något utan, mot läsglasögon och gör sönder hans gamla gjorde mig så arg så att det var tur att jag var på gymmet så att jag kunde få ut min frustration. Det är fantastiskt bra på ett obehagligt sätt för man vet att det är såhär vissa har det, tyvärr. 

Den där Havsmannen då? Ja han dyker ju upp mer som ett sidoelement, en liten liten hint om det där fantastiska som Den vidunderliga kärlekens historia handlade om. Jag tycker väldigt mycket om Havsmannen, missuppfatta mig rätt, men det känns lite som att berättelsen om syskonen är så stark att han inte riktigt får någon plats. Jag hade gärna sett mer Havsman faktiskt. Men en fantastiskt bra bok hur som, jag är inte på något sätt besviken. 

Köp boken här eller här


 


Kommentarer

  1. Det låter som en riktigt intressant bok, skriver upp på att-läsa-listan!

    SvaraRadera
  2. Louise: Läs gärna hans andra böcker också, om du inte gjort det :)

    SvaraRadera
  3. Just den scenen med glasögonen berörde också mig starkt. Jag fick starka glasögon när jag var åtta år och min mamma (som är snäll) tog av mig dem när det var otäckt på TV...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…