måndag 23 april 2012

En osynlig - Pontus Ljunghill

År 1928 hittas flickan Ingrid brutalt mördad i Stockholm. John Stierna tar sig an fallet med mördaren som vet precis hur man ska göra för att sopa igen spåren efter sig. År 1953 befinner sig Stierna på ett kriminalmuseum i Visby. Han slutade som kriminalkommisarie men när en journalist vill skriva en artikel om Ingrid dagarna före preskriptionstiden gått ut rullas historien upp på nytt. Vem är den mystiske mannen med den udda löpstilen? Var är Ingrids Pigglet-halsband? Vad hände med bilen som mördaren kört Ingrid i? 


Det här är en deckarhistoria i min smak. Den är långsam och detaljerad, inget Da Vinci-koden-tempo här inte. Men det är ju inte mindre spännande för det. Det finns ingen superpolis mitt i allt utan karaktärerna är ganska normala människor som så klart har sina fel och brister. Stiernas relation spelar en stor roll, inte för brottsutredningen i sig, men för Stiernas välbefinnande. Att mördaren själv kommer till tals emellanåt ger en extra rysning genom kroppen. han ser polisen utreda hans brott och han vet med sig att de aldrig kommer att ta honom. 

Och för att inte tala om skildringen av Stockholm på 20-talet samt skildringen av tidseran över huvud taget, jag älskar det! Det handlar om en tid då oron i Europa sprider ut sig, som vi med facit i hand leder fram till andra världskriget. Det är många tekniska framgångar på gång, men ännu har man inte så många medel till att göra tekniska undersökningar på brottsplatser. 

Boken ska visst vara den första i en trilogi som utspelar sig i Stockholm på 20-talet, det ska bli spännande att se vad de två andra kommer att handla om. 

Köp boken här eller här3 kommentarer:

  1. Åh, den är jag nyfiken på. Får rejäla Trentervibbar av omslaget dessutom

    SvaraRadera
  2. Bra med bloggar när man vill kolla upp nåt boktips! Jag ska nog läsa den här!

    SvaraRadera