Fortsätt till huvudinnehåll

Sara-Sofias läsrapport februari 2012


Ytterligare en månad har svischat förbi, och det är redan mars månad (och redan vår i luften!). Det har inte blivit lika mycket läst under februari som det blev i januari, men lite har jag allt hunnit med.


Stolthet och fördom och zombier - Jane Austen&Seth Grahame-Smith
Dead until dark - Charlaine Harris
Anita Blake: Vampire Hunter - Guilty Pleasures - Laurell K. Hamilton
Undead and unwed - MaryJanice Davidson
The Hunger Games - Suzanne Collins
Människohamn - John Ajvide Lindqvist (ljudbok)
Bitten - Kelley Armstrong
Jag kan se i mörkret - Karin Fossum (ljudbok)
Förlåt min vrede - Öhrlund&Buthler (ljudbok)

Totalt 9 böcker, 1893 sidor samt strax över 36 timmar.

En annan litteraturrelaterad händelse värd att nämna denna månaden är att jag har investerat i en Kindle, och jag är så sjukt nöjd! Jag har hittat en hel del kurslitteratur billigt på amazon.com, så det har lönat sig. Dessutom kan man ju läsa rejäla tegelstenar i sängen på den utan att få ont i armarna - ett stort plus.Kommentarer

 1. OK, så Kindle var ett krav för att få köpa kurslitteraturen på Amazon ;)

  SvaraRadera
 2. Välkommen med i "Kindle-gänget"! En utmärkt investering! Älskar också min, den bästa present jag någonsin fått!

  SvaraRadera
 3. Calle - näää, man kan ju såklart köpa den där ändå, det var bara EN av alla otroligt många fördelar med att investera i en ny teknisk pryl ;)

  Boktok - Ja vet, den är helt underbar!

  SvaraRadera
 4. Med näsan i en bok - Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Människohamn, men jag skriver nog ett inlägg om den snart :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…