Fortsätt till huvudinnehåll

Ny bok av Zadie Smith!

Bild från Wikipedia
En gång frågade min svärmor om jag hade läst den där Vita tänder som alla pratar om. Det hade jag inte, men den stod i bokhyllan. Hon säger att hon läste lite, förstod ingenting, och la ner det. Då blev jag, mot alla odds, sugen på att läsa den. Jag bestämde mig för att läsa den långsamt och noggrant och jag älskade den. På den tiden delade jag och sambon på en 120cm bred säng så jag la mig extra tidigt för att kunna läsa innan jag var tvungen att klämma ihop mig med en person till. Zadie Smith blev genast en favorit.

Enligt dagens DN kultur ska romanen heta NW och utkomma 4/9 (Amazon UK säger 6/9).  Den ska handla om fem personer i nordvästra London och ska vara ett porträtt av den moderna storstaden och den är hennes första roman på sju långa år. Jag fullkomligt älskar Zadie Smith, Jag funderar ofta på att läsa om de få böcker hon gett ut, och jag är övertygad om att man de bara blir bättre vid omläsning. Ni som följt mig under dessa knappa två år som bloggen funnits har lagt märke till att jag i varje enkät svarat "Ny bok av Zadie Smith" på varenda fråga som handlar om vad man önskar sig i bokväg så ni inser hur fantastiskt stort det här är!

Nu är det inte bara min kommande 30-årsdag och bokmässan att se fram emot i september, utan vad som jag förväntar mig bli årets boksläpp! Jag kommer att hänga på Amazon dagligen tills man kan förhandsboka den till Kindle. Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…