Fortsätt till huvudinnehåll

Nu åker jag på semester!

Hej kära läsare, 

Som många av er redan vet så är jag på väg till det stora landet i väst, närmare bestämt San Francisco. Just nu sitter jag förhoppningsvis på ett stort flygplan mellan Paris och Seattle och läser en fin bok. 

En sann boknörd snuvar aldrig sina medkamrater på reselektyren så här kommer en lista, utan inböred ordning:

Jag älskar dig inte - Christina Stielli
Natthimmel - Sofia Nordin
Det är så logiskt, alla fattar utom du - Lisa Bjärbo
Att föda ett barn - Kristina Sandberg
The language of flowers - Vanessa Diffenbaug
The woman in black - Susan Hill
Sister - Rosamund Lupton
Reamde - Neal Stephenson
Te night circus - Erin Morgenstern
The marrigae plot - Jeffrey Eugenides
The Leftovers - Tom Perotta
Delirium - Lauren Oliver
The sense of an ending - Julian Barnes
The hunger games - Suzanne Collins
The time traveler's wife - Audrey Niffenegger
The magicians - Lev Grossman
The history och love - Nicole Krauss
The blade itself - Joe Abercrombie

Nu tror ni att jag är helt galen och ska vara borta i tre månader, men så är det ju inte. Jag har ju en Kindle! Ni får så klart en rapport på vad som hunnit läsas så fort jag kommer hem igen. Kommentarer

 1. Massa bra ju! Blir det några lägesrapporter från San Fransisco? /Therese

  SvaraRadera
 2. Trevlig resa, det är väl kul att byta böcker...

  SvaraRadera
 3. Önskar dig en underbar resa till det stora landet i väst! :-)

  SvaraRadera
 4. Med e-böcker så blir verkligen inte kunskap tung att bära :)

  Trevlig resa!

  SvaraRadera
 5. Hoppas du får det riktigt najs!

  SvaraRadera
 6. Tack allihop, nu är jag framme :)

  SvaraRadera
 7. så spännande! jag åker till San Francisco i början av maj. vad ligger på bokhandelsdiskarna där? kan du tipsa om romaner/novelller som tilldrar sig i SF?

  SvaraRadera
 8. Haha, kul att vi var i USA ungefär samtidigt. Men i väldigt olika delar ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…