Fortsätt till huvudinnehåll

Brott i Sverige - Dag Öhrlund

I Brott i Sverige skriver Dag Öhrlund om tolv kända brott som skakat Sverige. Han har studerat förundersökningsprotokoll, läst domar, bevittnat rättegångar, pratat med anhöriga, brottsoffer och gärningsmän samt utredare som arbetat med fallen. De tolv fall han skriver om i boken är: helikopterrånet i Stockholm 2009, styckmordet i Lycksele 2000, Stenbergapyromanen 1968-1989, dubbelmordet på Hallandsåsen 2004, militärligan 1986-1993, rekordrånet i Huddinge 1980, dubbelmordet på Hells Angelsgården 2001, diskoteksbranden i Göteborg 1998, Wendismordet i Malmö 2004, K-pistmannen i Göteborg 2009, den otrogna mörderskan 1990, den norske olycklige rånaren 1998. Boken innehåller även extramaterial om tekniska brottsplatsundersökningar.

Endel av dessa brottsfall hade jag läst eller hört om tidigare, vissa var för mig helt okända. Jag har ett ganska stort intresse just när det gäller brott och deras gärningsmän, särskilt ur ett psykologiskt perspektiv. Vad det är som driver dessa människor att utföra de hemskheter de gör sig skyldiga till. Vad som slår mig när jag lyssnar på Brott i Sverige är att människor mist sina liv av så otroligt banala anledningar, och det hela känns så onödigt. Nu menar jag såklart inte att det någonsin är motiverat och nödvändigt för en människa att ta någon annans liv, men man tror kanske att det ska ligga djupare motiv bakom. Som exempel kan jag nämna branden i Göteborg - jag hade ingen aning om att det hela handlade om att en kille blev sur för att han var tvungen att betala 40kr i inträde för att komma in på diskoteket, och därför tände han på "för att ge igen". 40kr! Han hade bara tänkt sig att några stolar (som för övrigt stod och blockerade vägen i en kulvert som ledde till en nödutgång) skulle brinna upp så att de som anordnade festen skulle bli ersättningsskyldiga. 40 ynka kronor, och det ledde till att 63 ungdomar miste sina liv.

Brott i Sverige är oerhört välskriven, och innehåller utdrag ur bland annat förhör med gärningsmän samt ur förundersökningsprotokoll och beskrivningar av polisens arbete när de arbetar med ett fall. Jag lyssnade på den som ljudbok, författaren själv läser och han gör det mycket bra. Boken är intressant men samtidigt oerhört tragisk och ofta skrämmande. Jag har dessutom fått större förståelse för hur polisen jobbar, och vilket otroligt omfattande och tidskrävande arbete det är att utreda brott.

Brott i Sverige finns att köpa här och här. Jag kan även rekommendera en titt in på Dag Öhrlunds hemsida, som ni kan hitta här.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…