torsdag 1 mars 2012

Borttappad - Shaun Tan

En pojke, som letar fynd till sin kapsylsamling, hittar en borttappad sak på stranden. Man vet inte riktigt vad det är för något och ingen vill riktigt kännas vid den. Pojken kan inte annat än försöka hitta den borttappade sakens egentliga plats i världen. 

Shaun Tan har i sin tredje bilderbok på svenska skapat en berättelse om att människor är väldigt upptagna, så upptagna att de bara ser sitt och sina. De som solar på stranden där saken hittas ser den inte, pojkens föräldrar ser den inte ens när den är intryckt i deras lilla vardagsrum. Det är alltså en ganska sorglig berättelse om en sak som inte hör hemma någonstans och som ingen verkar sakna eller bry sig om. Samtidigt är det en rolig berättelse, eftersom saken är helt gigantisk och dt blir näst intill komiskt när folk inte lägger märke till den. Det är en något surrealistisk berättelse där man själv hela tiden ser den här borttappade saken i bilderna men man vet inte riktigt vad det är. Men det är också en berättelse som värmer då pojken gör sitt yttersta för att hjälpa den borttappade saken. 

Bilderna i Tans bilderbok är som vanligt underbara. Det är så detaljerat och så många bilder att man kan sitta och stirra på samma sida länge. Här finns alltså gott om detaljer för ett barn att upptäck under en högläsning men öven massor för den vuxne läsaren. 

Berättelsen om den borttappade saken finns även filmatiserad i form av en 15 minuter lång kortfilm där Shaun Tan själv varit aktiv som bland annat regissör och producent. Filmatiseringen vann en Oscar för bästa animerade kortfilm 2011.

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Kabusa BöckerInga kommentarer:

Skicka en kommentar