Fortsätt till huvudinnehåll

Alla mina vänner är superhjältar - Andrew Kaufman

För närmare ett år sedan läste jag The Tiny Wife av Andrew Kaufman och hade ingen aning om vad jag hade att vänta mig. Jag blev överraskad, jag blev upprymd och jag älskade den. Dock kände jag att man måste spara sin Kaufman så det inte blir för mycket på en gång, och nu var det äntligen dags. Förväntningarna var skyhöga. 

Och jag måste säga att jag överrumplades av galenhet ännu en gång. Tom har inga superkrafter men han är osynlig för sin nyblivna fru Perfektionisten. Hennes ex, Hypno, har nämligen hypnotiserat henne. Han gör allt han kan för att hon ska se honom och en flygresa till Vancouver är hans sista chans att få henne att se honom innan hon försvinner ur deras gemensamma liv. Mellan scenerna på flygplanet berättas det om alla möjliga och omöjliga människor i parets närhet, till exempel om Stresskaninen som suger upp alla andras stress så att de blir lugna eller om Ansiktet som bara ser ett suddigt intet när hon ser i spegeln men alla andra ser världens vackraste människa. Den mäktigaste av alla superhjältar är den som städar efter sig för den är alla andra avundsjuka på. 

Återigen levererar Kaufman en fantastisk skröna, så fantastisk att jag börjar ifrågasätta hur han egentligen mår som hittar på dessa tokigheter. Och en så fantastisk kärlekshistoria till på köpet. Pia Printz har återigen lyckats med översättningen och i maj kommer öven The Tiny Wife ut på svenska hos Printz Publishing.   

Recensionsbok från A Nice Noise, uppläsning av Morgan Alling

Köp boken här eller här som ljudbok, eller här eller här som pappersbok. Kommentarer

 1. Frida (påhittade nöjen)30 mars 2012 11:24

  Jag har ännu inte läst någon Andrew Kaufman. Han är dock en jag känner ett stort sug att läsa. Jag har härmed bestämt att han får komma hem till mig nästa bokbeställning!

  SvaraRadera
 2. Frida: Ja det är ju väldigt korta berättelser så det skadar inte att testa :)

  SvaraRadera
 3. Frida (påhittade nöjen)30 mars 2012 12:38

  Aj då, testa säger du. Tror du inte jag kommer att älska? Eller åtminstonde gilla?

  SvaraRadera
 4. Frida: Jag tror ju att alla måste älska, annars är de tråkiga! ;)

  SvaraRadera
 5. Helt plötsligt känner jag att jag måste älska. Vill ju inte vara tråkig! ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…