Fortsätt till huvudinnehåll

Kerstin Ekman - Händelser vid vatten

Annie tar med sin dotter Mia och lämnar storstaden för att flytta ihop med Dan, en charmig man som bor i ett kollektiv i ödemarken utanför den norrländsk byn Svartvattnet. Vid vandringen mot kollektivet råkar Annie och Mia på ett tält vid ett vattendrag. När Annie kommer närmare ser hon att det ligger två mördade människor i tältet. Mordet förblir ouppklarat, och det går hela 18 år innan någon börjar ana vad som egentligen hände med paret i tältet.

Detta är egentligen en alldeles för kort och inte särskilt omfattande beskrivning av Händelser vid vatten, för den handlar om så mycket mer; pojken Johan som flyr från sina elaka bröder och sin elaka far, distriktsläkaren Bengt vars hustru lämnar honom, och Annie och Mias liv på kollektivet med ett antal udda människor.


Detta är en av mina boktolveböcker, som jag skrev om i vår julkalender, det inlägget hittar ni här. Jag tycker att Kerstin får till detdär lugna och lite sävliga tempot i det norrländska samhället, och det finns ett mörk och en tryckande stämning i berättelsen. Dock griper den aldrig tag i mig, jag kommer aldrig riktigt in i boken och får ingen direkt känsla för karaktärerna - särskilt inte Annie och Mia, som man ju får anse är huvudpersonerna i boken. Jag gillar inte riktigt heller när det är skrivet på talspråk, då föredrar jag nästan att det står i texten att personen i fråga pratar med norrländsk dialekt men att dialogen sen är skriven som vanligt. Jag vet att boken har belönats med bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris, men hos mig gör berättelsen inget större intryck.

Om någon vill köpa boken så finns den som e-bok här och som pocket här.


Kommentarer

  1. Hm, jag läste den här när jag pluggade litteraturvetenskap för flera år sen. Jag minns att jag tyckte den var bra men jag minns inte varför :) Det är den enda Ekman jag läst, man kanske skulle våga sig på en till?

    SvaraRadera
  2. Ja, jag funderar också på det - det finns ju några att välja på :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…