Fortsätt till huvudinnehåll

Farlig begåvning - Laurie R. King

Tre flickor hittas mördade utmed Tyler's road i utkanten av San Francisco. Polisen K. C. Martinelli blir tilldelad fallet och ser direkt ett samband med Tyler, som driver någon slags community i skogen utanför San Francisco, och morden. Som av en slump upptäcker hon att konstnärinnan Vauhn, tidigare dömd för att ha strypt en flicka, bor utmed Tyler's road och alla bevis pekar mot henne, eller?

Det här är en ganska långsam berättelse, alltså ingen spänningsthriller á la Dan Brown, vilket jag är ganska tacksam för. Det händer inte allt för mycket, den är spännande emellanåt och karaktärerna tar upp en stor plats i berättelsen. Jag blev inte helt fast och kände att jag inte kunde sluta läsa men var ändå nyfiken på vad som skulle hända. Nufår man ha i baktankarna att den är skriven i början av 90-talet, men den är inte på något sätt briljant eller omvälvande, men jag stör mig inte på den heller. Stort plus för San Francisco-miljön, det var enda anledningen till att jag läste den, och ett litet plus även för bitarna om konst och det homosexuella perspektivet. 

Köp boken här eller härKommentarer

  1. En fråga - om vilken annan författare påminner Laurie R King? Kan hon liknas vid ett annat namn?

    SvaraRadera
  2. Thomas: Hmm ingen aning faktiskt :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…