Fortsätt till huvudinnehåll

Vilka böcker önskar du dig i julklapp?

Bokhoras fredagsfråga den här veckan handlar om vilka böcker de önskar sig i julklapp, jag är så klart inte sen att haka på. 

Förra årets önskelista till tomten finner ni här. Jag har läst och införskaffat en hel del, men det finns faktiskt sådant som står kvar:

2666 av Roberto Bolano som numera finns i en något mer hanterlig pocket
Att föda ett barn av Kristina Sandberg som även den kommit i pocket

Då börjar vi med tilläggen:

Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Verkar helt fantastisk och finns som e-bok.
Lacrimosa av Eva-Marie Liffner. En bok om CJL Almqvist och hans tid. Nominerad till Augustpriset men vann tyvärr inte. Finns som e-bok. 
Rekviem för John Cummings av Bengt Ohlsson. Även den nominerad till Augustpriset utan vinst. Finns som e-bok. 
Spelreglerna av Jonas Karlsson. Intressanta noveller. Även pocketen Den perfekte vännen är av intresse. Båda finns som e-bok. 
Böcker av James Ellroy som inte är L.A. Confidential
Blonde av Joyce Carol Oates. Finns som e-bok.
The Magicians av Lev Grossman. Finns så klart till Kindle via Amazon

Jag älskar att så mycket nytt kommer i e-bokformat, det är ju helt underbart när man har en läsplatta!

Vad önskar du dig?
Kommentarer

  1. Blonde står faktiskt med på min lista också. Trots att jag haft väldigt svårt för Joyce Carol Oates sen jag läste någon av hennes ungdomsböcker.

    SvaraRadera
  2. Sara: Jag har nog bara läst en enda förut, just Blonde lockar mig oerhört mycket.

    SvaraRadera
  3. Jonas Karlssons noveller är jag också jättenyfiken på. Själv har jag önskat mig ett seriealbum som jag läste som liten: Valhall: den samlade sagan 1 http://booksandsuchlike.blogspot.com/2011/12/onskelista.html

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…