Fortsätt till huvudinnehåll

Midvintermörker - Lars Wilderäng

Året är 2012 och det är julhelg i Sverige. Ryssland skall hålla en militärövning i Östersjön, utanför Gotland. Innan någon hinner förstå vad som är på väg att hända har ryssarna dock attackerat Sverige och vi befinner oss plötsligt i krig. Julfriden i landet har förbytts mot kaos, ryska flyg bombar Sverige och ryska trupper invaderar vårt land. Mitt i alltihopa finns dock ett antal modiga individer som trots neddragningen av försvaret kämpar mot fienden för att rädda vårt land och vår frihet.

Jag hade först lite svårt att komma in i boken, då jag inte riktigt hängde med på den militäriska jargongen - efter ett tag insåg jag dock att jag inte behövde hänga med på allt detta. Jag hade inga problem att förstå handlingen även om jag inte förstod allt soldaterna sa till varandra. Boken är faktiskt otroligt realistisk, och jag läste den under julen vilket ännu mer förhöjde verklighetskänslan eftersom den utspelar sig just under den högtiden.
Jag förfärades över hur byggnader som utgör en så självklar del av Sverige förstördes av fienderna - Kungliga slottet, Rosenbad, Kungliga Operan, Chalmers. Det gjorde verkligen ont i hjärtat att se mitt land bli så stympat, även fast jag visste att det inte var på riktigt! Jag tänkte på de människor som lever i krig och ser sånthär varje dag. Jag svor över hur vi dragit in på vårt försvar och inte var ett dugg beredda på attacken.
Detta är en oerhört spännande och actionfylld bok och jag har tänkt mycket på den sedan jag läste den. Jag kan verkligen rekommendera den.

För er som blir sugna på att läsa den finns den att köpa här och här.

Recensionsbok från Massolit Förlag.


Kommentarer

 1. Det är märkligt det här med bokbloggar. Det dyker alltid upp recensioner av böcker som jag har på min "övervakningslista". När tillräckligt många har skrivit bra saker så hamnar boken på önskelistan. Det är nog snart dags för den här nu...

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag, jag gillade den skarpt! :)

  SvaraRadera
 3. Tack själv för en bra bok! :) Kommer det fler?

  SvaraRadera
 4. Det gör det. Arbetar på det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…