torsdag 29 december 2011

Midvintermörker - Lars Wilderäng

Året är 2012 och det är julhelg i Sverige. Ryssland skall hålla en militärövning i Östersjön, utanför Gotland. Innan någon hinner förstå vad som är på väg att hända har ryssarna dock attackerat Sverige och vi befinner oss plötsligt i krig. Julfriden i landet har förbytts mot kaos, ryska flyg bombar Sverige och ryska trupper invaderar vårt land. Mitt i alltihopa finns dock ett antal modiga individer som trots neddragningen av försvaret kämpar mot fienden för att rädda vårt land och vår frihet.

Jag hade först lite svårt att komma in i boken, då jag inte riktigt hängde med på den militäriska jargongen - efter ett tag insåg jag dock att jag inte behövde hänga med på allt detta. Jag hade inga problem att förstå handlingen även om jag inte förstod allt soldaterna sa till varandra. Boken är faktiskt otroligt realistisk, och jag läste den under julen vilket ännu mer förhöjde verklighetskänslan eftersom den utspelar sig just under den högtiden.
Jag förfärades över hur byggnader som utgör en så självklar del av Sverige förstördes av fienderna - Kungliga slottet, Rosenbad, Kungliga Operan, Chalmers. Det gjorde verkligen ont i hjärtat att se mitt land bli så stympat, även fast jag visste att det inte var på riktigt! Jag tänkte på de människor som lever i krig och ser sånthär varje dag. Jag svor över hur vi dragit in på vårt försvar och inte var ett dugg beredda på attacken.
Detta är en oerhört spännande och actionfylld bok och jag har tänkt mycket på den sedan jag läste den. Jag kan verkligen rekommendera den.

För er som blir sugna på att läsa den finns den att köpa här och här.

Recensionsbok från Massolit Förlag.


6 kommentarer:

 1. Det är märkligt det här med bokbloggar. Det dyker alltid upp recensioner av böcker som jag har på min "övervakningslista". När tillräckligt många har skrivit bra saker så hamnar boken på önskelistan. Det är nog snart dags för den här nu...

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag, jag gillade den skarpt! :)

  SvaraRadera
 3. Tack själv för en bra bok! :) Kommer det fler?

  SvaraRadera
 4. Det gör det. Arbetar på det.

  SvaraRadera