Fortsätt till huvudinnehåll

Maratonmarschen - Stephen King

USA i en mörk framtid. Militären har tagit över regeringen och förvandlat landet till en diktatur. Människor som har avvikande åsikter från landets ledare hämtas av militärtrupper för att aldrig komma tillbaka igen.
Årligen hålls en maratonmarsch i Maine, under ledning av Majoren. Av tusentals ansökande väljs 100 tonårspojkar ut för att få delta. Reglerna: Du måste hålla en hastighet av minst 6,5km i timmen, dygnet runt, oavsett vad som händer. Om du hamnar under denna hastighet får du en verbal varning. Inga pauser är tillåtna - inte ens för toalettbesök eller sömn. Du kan inte hoppa av. Efter tre varningar är du ute ur leken - för gott, med ett skott i huvudet. Priset: Vad du vill för resten av livet.

Jag lyssnade på denna boken som ljudbok, och lyssnade faktiskt färdigt på den på två dagar - den var så otroligt fängslande. Man dras verkligen in i berättelsen, det kändes som om jag själv gick där dag och natt med sönderskavda fötter och smärta i kroppen. Som om jag själv blev vän med flera av killarna i vetskap om att de allra flesta av oss kommer att dö. Att om jag överlever kommer det att innebära att de andra 99 är borta.
En väldigt bra bok som inte lämnade mig oberörd.

Jag hittar bara boken som ljudbok; den finns här och här.


Kommentarer

 1. Det där är en King-bok jag minns som verkligen bra. Tyvärr har jag tröttnat ganska rejält på de flesta av hans verk och de senare har jag icke heller läst. Men Maratonmarschen är nog fortfarande bra. Jag litar på dig, Sara-Sofia!

  SvaraRadera
 2. En av mina absoluta favoritböcker. Hittade min bok på ett antikvariat för längesen.

  SvaraRadera
 3. Den bästa av alla böcker som King skrev under pseudonymen Richard Bachman. En har jag visserligen fortfarande inte hittat, så den kanske är bättre :)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att fler tyckte det! Jag är medlem i Storytel och när jag läste vad folk gett för omdömen om denna boken hade många skrivit att den var seg, vilket jag verkligen inte tyckte - jag gick nästan omkring på nålar när jag lyssnade :)

  SvaraRadera
 5. jika anda ingin menggunakan aplikasi bbm dengan berbagai tema silahkan kunjungi blog bbm terbaru.
  pada blog tersebut banyak sekali aplikasi bbm dengan berbagai tema.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…