torsdag 8 december 2011

Lucka 8 - Dracula

Dracula skrevs av den irländske författaren Bram Stoker och publicerades år 1897. Det är en skräckroman och handlar om hur en ung engelsman reser till Transylvanien för att i egenskap av advokat hjälpa greve Dracula att göra sig av med sitt slott och flytta till England. Dock inser han snart att han i själva fallet blivit en fånge hos greven, och dessutom att Dracula är någon form av övernaturligt och ondskefullt väsen.

Vampyrer var inget nytt när Bram Stoker skrev Dracula, faktum är att de uppstod i det forna Egypten och förekom även i aktikens Grekland. Dock uppenbarade sig den första moderna vampyren år 1819 i en roman av John Polidori, och i Dracula befästes just denna moderna form av vampyren så som vi känner till den idag - en ganska så erotisk (ofta homoerotisk) varelse, gärna aristokrat, vars behov av blod inte bara är för att stilla hunger och få näring för att leva utan även är ett sexuellt behov. På senare år har vampyrgenren vaknat till liv igen, tex i Twilight-böckerna och i TV-serien Vampire Diaries (som ju riktar sig mer mot ungdomar och inte har så erotisk ton) och även i TV-serien True Blood (som man nog lugnt kan säga har en lite äldre målgrupp och mer erotik inblandat).

Har någon av er läst Dracula, och vad tyckte ni i så fall?

5 kommentarer:

 1. Jag är ju vampyrfantast och har läst Dracula mer än en gång. Den håller fortfarande!

  SvaraRadera
 2. men den läste ju jag typ nyss :D

  SvaraRadera
 3. Eli - Ja, just det! Du har för övrigt gjort mig hemskt sugen på att läsa The Passage, den har hamnat på min 'att läsa-lista' :)

  Metta - till kursen antar jag?

  SvaraRadera
 4. min kompis kommer från Transylvanien.. Systemet säljer vin därifrån.

  SvaraRadera
 5. Hanneles bokparadis - häftigt att kunna säga att man kommer från Transylvanien! Antar att din kompis hört endel Dracula-skämt genom åren då? ;)

  SvaraRadera