Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 7 - Bengt Ohlsson

bild lånad från sv.wikipedia.org
Under mina litteraturvetarstudieår läste vi så klart Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Den är inte särskilt chockerande längre men man måste sätta in den i sin tids kontext. Abortfrågan var inte direkt något man skulle tala öppet om i början av 1900-talet. Jag tyckte verkligen om karaktärerna och handlingen i Söderbergs bok. I ungefär samma veva som vi läste boken vann Bengt Ohlsson augustpriset för sin roman Gregorius, alltså en slags svar till Doktor Glas fast sedd ur den vidrige prästens synvinkel, och den tyckte jag var helt fantastisk. Och som ni nog börjar ana så har jag inte läst ett ord av författaren sedan dess.

Bengt Ohlsson är faktiskt den ende författaren i min favorit 12:a som jag inte har i min bokhylla.  Jag har tidigare spanat in både Syster och Kolka utan att köpa/låna/läsa. Mest intresserad är jag dock av hans senaste, Rekviem for John Cummings, som är en roman om Johnny Ramone. jag får se om jag får tag på den via biblioteket, annars lär det kanske komme en pocketversion mot slutet av året.

Uppdatering: Har just hittat Se till mig som liten är på Myrorna, min favorittolva är således helt komplett med minst ett verk av varje författare!Kommentarer

  1. Doktor Glas har jag tänkt att jag borde läsa, fast nu blev jag sugen på att läsa Gregorius också. Antar att man behöver ha läst Doktor Glas först?

    SvaraRadera
  2. Alltså det är väl lite som med hönan och ägget ;) nä men man kan nog läsa i vilken ordning som helst. Dr Glas är inte så lång.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…