onsdag 7 december 2011

Lucka 7 - Bengt Ohlsson

bild lånad från sv.wikipedia.org
Under mina litteraturvetarstudieår läste vi så klart Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Den är inte särskilt chockerande längre men man måste sätta in den i sin tids kontext. Abortfrågan var inte direkt något man skulle tala öppet om i början av 1900-talet. Jag tyckte verkligen om karaktärerna och handlingen i Söderbergs bok. I ungefär samma veva som vi läste boken vann Bengt Ohlsson augustpriset för sin roman Gregorius, alltså en slags svar till Doktor Glas fast sedd ur den vidrige prästens synvinkel, och den tyckte jag var helt fantastisk. Och som ni nog börjar ana så har jag inte läst ett ord av författaren sedan dess.

Bengt Ohlsson är faktiskt den ende författaren i min favorit 12:a som jag inte har i min bokhylla.  Jag har tidigare spanat in både Syster och Kolka utan att köpa/låna/läsa. Mest intresserad är jag dock av hans senaste, Rekviem for John Cummings, som är en roman om Johnny Ramone. jag får se om jag får tag på den via biblioteket, annars lär det kanske komme en pocketversion mot slutet av året.

Uppdatering: Har just hittat Se till mig som liten är på Myrorna, min favorittolva är således helt komplett med minst ett verk av varje författare!2 kommentarer:

  1. Doktor Glas har jag tänkt att jag borde läsa, fast nu blev jag sugen på att läsa Gregorius också. Antar att man behöver ha läst Doktor Glas först?

    SvaraRadera
  2. Alltså det är väl lite som med hönan och ägget ;) nä men man kan nog läsa i vilken ordning som helst. Dr Glas är inte så lång.

    SvaraRadera