tisdag 6 december 2011

Lucka 6 - Tidsmaskinen

Min nästa bok på listan av kultböcker är H.G Wells Tidsmaskinen. Som namnet antyder handlar boken om en man som runt år 1900 uppfinner en tidsmaskin och reser tusentals år framåt i tiden. När han kommer fram ser han snart att människorna som han är van vid inte längre existerar - nu befolkas jorden istället av morlocker och eloaner. Morlocker är någon sorts underjordiska apmänniskor (som jag gissar är the bad guys) och eloaner är vackra framtidsmänniskor (som då enligt mina beräkningar borde vara the good guys). Jag kan ha lite svårt för just science fiction, det är en genre som jag ofta väljer bort. Mestadels tror jag att det beror på lathet, jag "orkar inte" sätta mig in i en värld som ser helt annorlunda ut än denhär, samt lära mig namn och egenskaper på varelser som inte existerar i verkligheten. Dock känner jag att jag borde ge det en chans, det lär ju finnas massa bra läsupplevelser som jag missar pga mina fördomar. Är det någon som har läst Tidsmaskinen och vad tyckte ni i så fall om den?

Boken tillhör genren Science Fiction. Innan jag började läsa Litterära genrer, så har jag alltid mer eller mindre trott att science fiction är sådant som utspelar sig i rymden. Den korrekta beskrivningen av genren är snarare att den handlar om något som med vetenskapliga framsteg och upptäckter kanske någon gång skulle kunna hända. På så vis kan man hävda att t.ex Frankenstein inte bara tillhör skräckgenren, utan att den även har element av science fiction - det känns ju inte helt främmande att någon vetenskapsman någon gång kommer att kunna skapa liv. Jurassic Park kan också anses vara en science fiction-bok, även om den såklart även är en äventyrsroman.

Förresten: bilden är från filmen, vilket kanske är missvisande då inlägget ju faktiskt handlar om boken - men jag tyckte tidsmaskinen såg så fantastisk ut så jag kunde inte låta bli att ta med den ändå.


4 kommentarer:

 1. Jag har läst den, dock var det några år sedan. Wells har en stor kärlek till att skapa och beskriva nya världar, varelser och levnadssätt och tidsmaskinen är en väldigt typisk Wells bok. Han låter läsaren få små inblickar och ledtrådar om hur saker och ting fungerar men lämnar en hel del till fantasin. Bra men kanske ibland lite segt. (vet att jag är ute på tunn is här, det är som att svära i kyrkan)
  Roligt med definitionen av Sci-Fi. Jag hade en lärare i populärlitteratur som hade en egen definition som han höll stenhårt i. Den var att om man berättar en historia men ändrar något i verkligheten, då är det sci-fi. Som exempel tog han Liza Marklunds Sprängaren. Den utspelar sig i Stockholm i nutid men är sci-fi för att i boken har Stockholm precis fått arrangera OS. Då detta inte är sant så blir historien Sci-fi :) Ett annat kriterium var att historien "ska kunna hända med tekniska framsteg". Sen ska vi inte ens gå in på vad han kallade fantasy...

  SvaraRadera
 2. Ser ut som tidsmaskinen som är med i Big Bang Teori:)

  SvaraRadera
 3. Ordförrådet - det låter intressant, ser fram emot att hugga tänderna i denna :) Vad spännande med din lärares definition av sci-fi, man tänker ju definitivt inte på Liza Marklund som någon sci-fi-författarinna, haha :)

  Erika - Spännande, de kanske blev inspirerade av filmen då kanske? :)

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att Tidsmaskinen stämmer till eftertanke om man applicerar dagens svenska Genusforskning där media unisont stämmer in i kören (Trumpetens genusklang)

  George Orwells roman 1984 gick ur tiden 1:a januari 1985 trots sin tidlöshet, dock lever Wells tidsmaskin vidare via genustramset, vi skall uppfostras könsneutralt som Hen/Höna mer än - Hon och Han, i bästa 1984-stil.

  “Män tar mycket plats i trafiken” skriver debbatören Per Ström/nya-Genusnytt , på Newsmill en artikel av Bertil Törestad "Det är för många kvinnor i skolans värld" och Pelle Billing "När barnboken blir ett ideologiskt verktyg"

  Första gången jag kom i kontakt med Wells Tidsmaskinen var i Illustrerade Klassiker (runt 1957) och långt senare som film.
  Den har poppat upp några gånger under barnens uppväxt, då främst på video.
  I dag aplicerar jag extremfeminismen på Wells framtidskildring som en framtida ytterlighet.
  De onda problematiska Männen är nu tillbakabildade underjordsarbetare som försörjer det feminina ovan jord, framtidens paradis.  SvaraRadera