söndag 4 december 2011

Lucka 4 - 10 små negerpojkar

Bakom lucka nummer 4 i vår julkalender hittar vi en deckare skriven av Agatha Christie. Boken publicerades för första gången år 1939. Originaltiteln som är tagen från en barnramsa, Ten little niggers, ändrades i början av 1940 till And then there were none av förklarliga skäl. På svenska hette boken Tio små negerpojkar fram till år 2007 då bokförlaget Bonniers beslutade att den istället skulle heta Och så var de bara en. Boken har ett spännande upplägg; 10 personer som aldrig träffats bjuds in till en liten ö. Ingen av dem känner arrangören Mr Owen. Gästerna möts av Mr och Mrs Rogers som är anställda för att sköta om huset och gästerna, och vid middagen upptäcker de att tio porslinsfigurer föreställande mörkhyade pojkar står på bordet. En efter en försvinner porslinsfigurerna; och varje gång en sådan försvunnit dör någon av gästerna på ett mystiskt sätt. Alla misstänker varandra.

Boken har filmatiserats ett flertal gånger, men jag har varken läst boken eller sett någon film. Har ni?8 kommentarer:

 1. Jag läste ju den i min påskdeckarutmaning :D

  SvaraRadera
 2. jag läste den på engelska i skolan. det var den boken som fick mig att frivilligt börja läsa böcker som tonåring!

  SvaraRadera
 3. Det är en av de få ljudböcker som jag lyssnat på. Jag var väl 11-12 år och för sjuk för att kunna läsa själv. Min morbror grävde fram Tio små negerpojkar på kassett och det var faktiskt ganska mysigt.

  SvaraRadera
 4. Metta - just det, nu minns jag!

  Myylis - det låter ju lovande, en riktigt bra bok då antar jag? :)

  Nathalie - hm, jag kanske till och med skulle försöka hitta den som ljudbok - jag har ganska nyligen blivit ljudboksfrälst :)

  SvaraRadera
 5. den läste jag för läge sedan en natt ensam på mitt hyresrum och jag minns hur det kröp i hårrötterna.

  SvaraRadera
 6. ja, det var ju ett par år sen, men jag minns den som väldigt bra :-)

  SvaraRadera
 7. Jag planerar att se filmen också, men jag vill helst läsa boken först vilket min man tycker är lite jobbigt för han vill se filmen nu på en gång och inte om ett par månader eller så. :P Fast jag föredrar att läsa en bok innan jag ser den filmatiserade versionen, för jag vill inte veta hur boken kommer sluta. Det känns av någon anledning värre än att veta hur en film kommer sluta - jag kanske är lite konstig men så tycker jag, haha. :)

  SvaraRadera