Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 22 - Flugornas herre

Flugornas herre skrevs av nobelpristagaren William Golding, och utgavs år 1954. Historien beskriver hur ett flygplan med ett gäng brittiska pojkar mellan 6-12 år gamla störtar, och pojkarna finner sig vara isolerade på en ö i Stilla Havet. En pojke vid namn Ralph utses som ledare för gruppen, och vad som till en början verkade som ett roligt och spännande äventyr i paradiset visar sig snart bli en mardröm då pojkarna förvandlas mer och mer till laglösa vildar. Det blir en historia om människans grymma natur, om hur ett samhälle utan regler potentiellt skulle se ut.

För en massa herrans år sedan fick vi se filmen i skolan och jag minns att den var så otroligt obehaglig. Jag har tänkt se om den ur ett "vuxet" perpektiv nu på senare år, men självklart skall jag först läsa boken. Har någon av er läst den?


Kommentarer

  1. Jag läste den för många år sedan och tyckte den var väldigt skrämmande. Det är otäckt vad människor är kapabla till.

    SvaraRadera
  2. Jag fick den som (tvångs-)litteratur när jag gick i åttan-nian. Den var för svår för mig då tror jag och jag har fortfarande en dålig koppling med boken.Filmen (den gamla) uppskattade jag dock.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…