torsdag 22 december 2011

Lucka 22 - Flugornas herre

Flugornas herre skrevs av nobelpristagaren William Golding, och utgavs år 1954. Historien beskriver hur ett flygplan med ett gäng brittiska pojkar mellan 6-12 år gamla störtar, och pojkarna finner sig vara isolerade på en ö i Stilla Havet. En pojke vid namn Ralph utses som ledare för gruppen, och vad som till en början verkade som ett roligt och spännande äventyr i paradiset visar sig snart bli en mardröm då pojkarna förvandlas mer och mer till laglösa vildar. Det blir en historia om människans grymma natur, om hur ett samhälle utan regler potentiellt skulle se ut.

För en massa herrans år sedan fick vi se filmen i skolan och jag minns att den var så otroligt obehaglig. Jag har tänkt se om den ur ett "vuxet" perpektiv nu på senare år, men självklart skall jag först läsa boken. Har någon av er läst den?


2 kommentarer:

  1. Jag läste den för många år sedan och tyckte den var väldigt skrämmande. Det är otäckt vad människor är kapabla till.

    SvaraRadera
  2. Jag fick den som (tvångs-)litteratur när jag gick i åttan-nian. Den var för svår för mig då tror jag och jag har fortfarande en dålig koppling med boken.Filmen (den gamla) uppskattade jag dock.

    SvaraRadera