Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 22 - Flugornas herre

Flugornas herre skrevs av nobelpristagaren William Golding, och utgavs år 1954. Historien beskriver hur ett flygplan med ett gäng brittiska pojkar mellan 6-12 år gamla störtar, och pojkarna finner sig vara isolerade på en ö i Stilla Havet. En pojke vid namn Ralph utses som ledare för gruppen, och vad som till en början verkade som ett roligt och spännande äventyr i paradiset visar sig snart bli en mardröm då pojkarna förvandlas mer och mer till laglösa vildar. Det blir en historia om människans grymma natur, om hur ett samhälle utan regler potentiellt skulle se ut.

För en massa herrans år sedan fick vi se filmen i skolan och jag minns att den var så otroligt obehaglig. Jag har tänkt se om den ur ett "vuxet" perpektiv nu på senare år, men självklart skall jag först läsa boken. Har någon av er läst den?


Kommentarer

  1. Jag läste den för många år sedan och tyckte den var väldigt skrämmande. Det är otäckt vad människor är kapabla till.

    SvaraRadera
  2. Jag fick den som (tvångs-)litteratur när jag gick i åttan-nian. Den var för svår för mig då tror jag och jag har fortfarande en dålig koppling med boken.Filmen (den gamla) uppskattade jag dock.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…