fredag 2 december 2011

Lucka 2 - En studie i rött

En studie i rött, publicerad år 1887, är den första romanen om detektiven Sherlock Holmes. Boken skrevs av Sir Arthur Conan Doyle, som efter denna skrev ytterligare tre romaner samt 56 noveller om den mycket skarpsinnige detektiven. Jag har inte läst en enda bok om Sherlock Holmes - jag har inte heller sett någon av filmerna. Ändå känns det som om jag vet mycket om böckerna och jag har flera gånger slängt mig med frasen "Elementärt, min käre Watson!". Sherlock Holmes är väl kult om något, och jag ser fram emot att sätta tänderna i den första boken under nästa år.


Något som gjort att jag än mer känner mig manad att läsa böckerna är en TV-serie jag och min man följer; House M.D. Har ni sett den? Faktum är att huvudpersonen i serien, Dr Gregory House, är baserad på Sherlock Holmes. Hans bästa vän och kollega - och därtill den som House oftast använder som bollplank när han försöker lista ut vilken diagnos någon av hans patienter har - heter Wilson. House är beroende av det smärtstillande läkemedlet Vicodin, vilket kan liknas med Holmes användande av kokain och morfin. De är båda totalt likgiltiga inför sina klienter/patienter, men fängslas av mysterium, och vägrar att ta i fall som är ointressanta för dem.

Rent genremässigt så är Sherlock Holmes ganska typisk som en modern detektivberättelse. Den är ibland de allra första i genren. Allt fokus ligger egentligen på Holmes analytiska förmåga och på det intellektuella pusselarbetet och den slutledningsförmåga som gör att han kan lösa även de mest knepiga case. Samhällets värden ifrågasätts aldrig, ej heller varför gärningsmannen kommit att bli en brottsling, det är endast fallet och dess lösning som är relevant.

5 kommentarer:

 1. Jag har lyssnat på Baskervilles hund för ungefär 100 år sedan, minns att jag gillade då iaf.

  SvaraRadera
 2. Vad coolt att House bygger på Sherlock Holmes! Har aldrig tänkt på det, men "now it makes sense". =)

  Har läst "Baskervilles hund" för några år sedan och gillade mycket. Tyckte t.o.m. att den var ganska otäck. Mästerdetektiven Basil Mus måste man ju bara älska också. :P

  SvaraRadera
 3. Spännande! Då känns det som om jag har något att se fram emot när jag ger mig på Sherlock Holmes-serien.

  Ja, visst känns det jättelogiskt - tom husnumret House bor på är samma som det Sherlock bor på. Jag ser på serien med helt andra ögon nu. Mer likheter kanske upptäcks när jag läser böckerna om Sherlock också :)

  SvaraRadera
 4. Förresten, Baskervilles hund verkar delvis utspela sig på dartmoorheden i sydvästra england... är det inte samma hed som i Mörk Jord?

  SvaraRadera
 5. Hm ja alltså det låter oerhört bekant nu när du säger det.

  SvaraRadera