Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 2 - En studie i rött

En studie i rött, publicerad år 1887, är den första romanen om detektiven Sherlock Holmes. Boken skrevs av Sir Arthur Conan Doyle, som efter denna skrev ytterligare tre romaner samt 56 noveller om den mycket skarpsinnige detektiven. Jag har inte läst en enda bok om Sherlock Holmes - jag har inte heller sett någon av filmerna. Ändå känns det som om jag vet mycket om böckerna och jag har flera gånger slängt mig med frasen "Elementärt, min käre Watson!". Sherlock Holmes är väl kult om något, och jag ser fram emot att sätta tänderna i den första boken under nästa år.


Något som gjort att jag än mer känner mig manad att läsa böckerna är en TV-serie jag och min man följer; House M.D. Har ni sett den? Faktum är att huvudpersonen i serien, Dr Gregory House, är baserad på Sherlock Holmes. Hans bästa vän och kollega - och därtill den som House oftast använder som bollplank när han försöker lista ut vilken diagnos någon av hans patienter har - heter Wilson. House är beroende av det smärtstillande läkemedlet Vicodin, vilket kan liknas med Holmes användande av kokain och morfin. De är båda totalt likgiltiga inför sina klienter/patienter, men fängslas av mysterium, och vägrar att ta i fall som är ointressanta för dem.

Rent genremässigt så är Sherlock Holmes ganska typisk som en modern detektivberättelse. Den är ibland de allra första i genren. Allt fokus ligger egentligen på Holmes analytiska förmåga och på det intellektuella pusselarbetet och den slutledningsförmåga som gör att han kan lösa även de mest knepiga case. Samhällets värden ifrågasätts aldrig, ej heller varför gärningsmannen kommit att bli en brottsling, det är endast fallet och dess lösning som är relevant.

Kommentarer

 1. Jag har lyssnat på Baskervilles hund för ungefär 100 år sedan, minns att jag gillade då iaf.

  SvaraRadera
 2. Vad coolt att House bygger på Sherlock Holmes! Har aldrig tänkt på det, men "now it makes sense". =)

  Har läst "Baskervilles hund" för några år sedan och gillade mycket. Tyckte t.o.m. att den var ganska otäck. Mästerdetektiven Basil Mus måste man ju bara älska också. :P

  SvaraRadera
 3. Spännande! Då känns det som om jag har något att se fram emot när jag ger mig på Sherlock Holmes-serien.

  Ja, visst känns det jättelogiskt - tom husnumret House bor på är samma som det Sherlock bor på. Jag ser på serien med helt andra ögon nu. Mer likheter kanske upptäcks när jag läser böckerna om Sherlock också :)

  SvaraRadera
 4. Förresten, Baskervilles hund verkar delvis utspela sig på dartmoorheden i sydvästra england... är det inte samma hed som i Mörk Jord?

  SvaraRadera
 5. Hm ja alltså det låter oerhört bekant nu när du säger det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…