lördag 17 december 2011

Lucka 17 - Hanne Örstavik

Bild från sv.wikipedia.org
När jag läste C-kursen i litteraturvetenskap valde jag att läsa en delkurs som hette genusperspektiv. Den hade tidigare hetat feministiskt perspektiv men nu skulle även mansteori och transteori in i den, allt för att främja jämställdheten. Det fanns inte mycket vetenskapligt att ta upp gällande just mansperspektivet eller transperspektivet, men vi gjorde vårt bästa med det vi hade. Jag stiftade bekantskap med en norsk författarinna  vid namn Hanne Örstavik genom att analysera kvinnan i hennes roman Kärlek ur genusperspektiv. jag tyckte mycket om karaktärerna och miljöerna i boken. Något år senare läste jag boken igen, fast på norska, när jag läste Svenska språket på högskolan. Jag och en klasskamrat gjorde en mycket uppskattad analys, av vad minns jag inte ens. Men återigen gjorde hon ett intryck på mig, Hanne Örstavik. Hon är fantastisk på att beskriva det inre hos en människa. 

Jag har en bok som heter Vecka 43 av henne, en bok som jag länge tänkt läsa. Det finns ett flertal böcker av henen översatta till svenska, den senaste i raden kom ut alldeles nyligen och heter 48 rue Defacqz som så klart hamnar direkt på önskelistan inför kommande läsår. 3 kommentarer:

 1. hon är bara så bra, fast kanske julen inte är hennes grej...

  SvaraRadera
 2. Jag är också väldigt nyfiken på Hanne Örstavik och jag har 48 Rue Defaqz väldigt högt upp på min läslista.

  SvaraRadera
 3. Hannele: Nej jag spar nog henne till efter jul :)

  Nattens bibliotek: Åh vad roligt!

  SvaraRadera