Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 10 - Morden på Rue Morgue

Morden på Rue Morgue är en novell skriven av Edgar Allan Poe, publicerad år 1841. Huvudpersonen är en detektiv vid namn C. Auguste Dupin, som löser ett fall med två mördade kvinnor. Dupin är en intelligent man som lägger märke till detaljer och ledtrådar som han lyckas pussla ihop tills han har bilden av brottet klar för sig. I slutet av historien avslöjar han hur mordet har gått till och hur han har kommit fram till sin slutsats. Detta upplägg känner vi igen bland annat från Sherlock Holmes och Hercule Poirot, men E.A Poe var faktiskt först med det i sin berättelse om Dupin och Morden på Rue Morgue.

Jag brukar inte så ofta läsa just noveller, kanske just för att de tar slut så snabbt. Dock känns det definitivt som att man borde läsa Morden på Rue Morgue, eftersom den blivit erkänd som den första riktiga detektivstoryn. Tidigare har jag dessutom bara läst lyrik av E.A Poe - The Raven är ju helt fantastisk - så det vore spännande att läsa något på prosa. Vad tycker ni som har läst Rue Morgue?


Kommentarer

  1. Hejsan! Har en liten utlottning på min blogg om boken "Sju jävligt långa dagar", kika gärna in! :)

    SvaraRadera
  2. Hej. Nu har vi publicerat era bästa läsupplevelser inne hos oss. Trevlig helg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

TemaTisdag: London

London säger ni? Ja där har jag varit och det såg ut lite så här:Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100