torsdag 17 november 2011

Världskrig Z - Max Brooks

Vi befinner oss i framtiden dryga 10 år efter världskrig Z, kriget där människor kämpar för sin överlevnad emot de levande döda. Berättaren har sammanställt en slags historisk dokumentation av händelserna som ledde fram till att zombies uppstod, hur folk reagerade när detta skedde och fram till hur människan slutligen besegrar sin fiende. Allt fetta sker genom intervjuer med folk över hela världen och i alla olika samhällsklasser och funktioner. 

Jag är ganska kluven till den här boken. Jag älskar innehållet, det är så bra zombielitteratur så jag ryser bara jag tänker på det. De ingående beskrivningarna av hur man trodde att det var rabies och hur ett institut fick i uppdrag att hitta ett botemedel. Även dagens samhälle får sig en känga, konflikten mellan Israel och Palestina tas upp, USA är som vanligt "on top of things" gällande smittan och det uppkommer så klart öven en hel del frågor angående flyktingpolitik. 

Det jag inte tycker om är formen. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska förhålla mig till intervjuformatet. Det finns ingen enskild handling att följa och man får inte lära känna karaktärerna. Jag hinner inte riktigt känna för offren eller tycka illa om de stroppar som tror sig vara mer värda än andra. Jag tänker helt enkelt bara ta med mig innehållet ur ett zombieperspektiv och tycka att det är bra. Man känner ändå den kollektiva och enskilda rädslan som såklart ganska snabbt blir global. Och så är det så klart roligt att det kommer ut lite ordentlig splatterzombielitteratur på svenska. 

Boken filmatiseras just i detta nu och ska ha premiär om drygt ett år med bland andra Brad Pitt i en av rollerna. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Modernista2 kommentarer:

  1. Har blivit smått beroende av zombier (även om de skrämmer mig något så vansinnigt) och känner en tomhet om jag inte får en fix då och då. Så jag beställde precis ett recensionsex från Modernista av den här boken. Ska bli väldigt spännande.

    SvaraRadera
  2. Ela: Ja då tror jag verkligen inte att du blir besviken :)

    SvaraRadera