torsdag 24 november 2011

Med lätta bevis - Jaqueline Winspear

1930-talet i London. Masie Dobbs är privatdetektiv och har ett kontor på Fitzroy Square, där hon arbetar tillsammans med sin assistent Billy Beale. En dag blir hon kontaktad av den framgångsrike handelsmannen Joseph Waite. Mr Waites dotter är spårlöst försvunnen och han vill att Maisie skall leta reda på henne och föra henne hem igen. Snart ser Maisie ett samband med två mordfall som utreds av polisen - de har en misstänkt, men Maisie är övertygad om att de har häktat fel man och hon ger sig sjutton på att lösa fallet.

Även fast denna bok handlar om så hemska saker som mord, så är den ändå ganska mysig - lite på samma sätt som TV-serien Midsomer Murders eller kanske Agatha Christies böcker om Miss Marple (jag har dock inte läst dessa, men jag har hört att de skall vara lite sådär mysiga). Själva storyn är intressant, jag gillar pusseldeckare där man får vara lite klurig själv och försöka komma på vem mördaren är innan huvudpersonen gör det. Dock griper aldrig boken tag i mig, jag fastnar inte i den. Det känns snarare som en plikt att läsa ut den, eftersom jag ändå har köpt den och börjat läsa i den. Jag känner mig inte så intresserad av varken Maisie Dobbs eller hennes assistent Billy. Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Kanske behöver man ha läst den första boken, Maisie Dobbs, för att kunna komma in i denna. Har någon av er läst båda? Vad tycker ni?

Boken finns att köpa här och här, för er som är intressade av att läsa den.


6 kommentarer:

 1. Jag har läst med lätta bevis men minns faktiskt ingenting av handlingen. Hade det inte varit för bloggen hade jag nog inte kommit ihåg att jag läst den ens.

  SvaraRadera
 2. Jag har läst de tre första böckerna i rätt ordning. Den första lyssnade jag på men det fungerade inte alls när uppläsaren skulle försöka få till en bra röst (gammaldags engelsk men ändå svensk). Men jag tyckte de var rätt mysiga (men inte några litterära mästerverk).

  SvaraRadera
 3. jag har läst alla tre som översatts o tyckte att de var mysiga.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst alla böcker i serien och det är absolut lättare att hänga med i tvåan om man har läst ettan. Personligen tycker jag att serien börjar bli bra efter bok tre, men man får vara beredd på att alla morden som Maisie löser har stark anknytning till första världskriget.

  SvaraRadera
 5. Då ska jag nog se till att läsa den första och sen ge mig på den tredje också :)

  SvaraRadera