Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappsutmaningen - enkäten

Här kommer mina svar på enkäten:


Vilka genrer fastnar du lätt i när du väljer din läsning?

Jag har lätt för att fastna för psykologiska thrillers och rysare, ju otäckare desto bättre!

Vilka genrer läser du absolut inte?

Jag skriver som Metta - Harlequin! Jag undviker ganska så effektivt böcker om romantik och förhållanden - om det inte finns någon läskig psykologisk dimension i boken, vill säga. Jag har svårt för alltför mycket puttinuttigt och ännu svårare för långa detaljerade beskrivningar av bultande lemmar och skälvande lår.

Finns det genrer som du inte läser men funderar på att testa?

Jag är dålig på att läsa biografier, det händer inte ofta. Samma sak med science fiction och fantasy, såntdär som är lite "out there" och inte har så stor verklighetsförankring.

Finns det en genre/författare som du aldrig vill ha med att göra igen?

Nej, jag kan faktiskt inte komma på en enda.

Finns det någon genre/författare som du läst något av, ogillar men kan tänka dig att ge en andra chans?

Jag har faktiskt lite svårt för Jan Guillou som person (någonting i hans stöddighet, särskilt när han pratar om kvinnofrågor eller feminism) och det gör att jag undviker hans böcker. Fast jag har läst Ondskan och tyckte att den var jättebra, och jag började i första Arn-boken en gång och gillade den. Någon gång ska jag ta tag i att läsa hela serien.

Finns det någon genre/författare som du tror är för svår som du inte ens funderat på att läsa även om du inte ens försökt?

Hm, jag vet inte riktigt, kanske Kafka i så fall. Han känns lite scary, som om man måste vara hyperintelligent för att hänga med. Samma sak med Nietzsche, tror jag.

Finns det länder eller världsdelar vars litteratur du inte alls är bekant med?

Jag skall erkänna att jag nästan uteslutande läser svenska, amerikanska eller brittiska böcker - inte med flit utan för att det helt enkelt bara har blivit så. Med andra ord finns det ganska många länder och världsdelar som jag inte har läst något alls ifrån.


Har ni några tips att ge Metta till min utmaningsbok? maila gärna info@bockerx3.comKommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…