Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappsutmaningen - enkäten

Här kommer mina svar på julklappsutmaningsenkäten:


Vilka genrer fastnar du lätt i när du väljer din läsning?

Jag läser ofta lite mer prettolitteratur, fastnar gärna i det där höglitterära träsket och det är inte alltid särskilt lätt eller underhållande. Ibland vill man ju bara ha underhållning, inte något världsomvälvande.

Vilka genrer läser du absolut inte?

Harlequinböcker, om det nu räknas som en genre, och typ böcker om specifika ämnen jag inte är intresserad av, så som hästböcker. 

Finns det genrer som du inte läser men funderar på att testa?

Jag läser inte chicklitt eller rena deckare. Jag har också lyckats undvika historiska romaner, biografier (särskilt rockbiografier är ju intressanta!). Fantasy, science fiction och skräck är ju sådant som jag läst mycket förr men inte riktigt lyckas hitta tillbaka till igen fastän jag vill. 

Finns det en genre/författare som du aldrig vill ha med att göra igen?

Egentligen inte. 

Finns det någon genre/författare som du läst något av, ogillar men kan tänka dig att ge en andra chans?

Fransk realism är min konstanta fiende, Madame Bovary och Pappa Goirot ville jag mest bara kräkas över. Jag kan dock tänka mig att ge det en ny chans då jag misstänker att hetsläsning i skolan kan ha haft lite med hatet att göra. Jag har även vansinnigt svårt för de där avantgardisterna, James Joyce Ullysseus klarar jag inte av, men Proust har jag funderat på att ge en andra chans (har hela På spaning-serien). Ulf Lundell tycker jag absolut inte om som person, men kanske att han kan få en andra chans genom sina böcker?

Finns det någon genre/författare som du tror är för svår som du inte ens funderat på att läsa även om du inte ens försökt?

Jag hade sådana tankar om Murakami, men honom har jag redan gett mig på med lyckat resultat. Cormac McCarthy är nog en sådan där som jag inte vågat mig på, men är ganska sugen på Blodets Meridian. Jag har sett filmatiseringen av Vägen, har ju sett hur andra bloggare kämpat med den här boken. Nobelpristagare är en annat släkte som jag tror är otroligt svårlästa. Här är en lista på vilka jag faktiskt har läst. Thomas Bernhard, Stig Larsson (nej inte Stieg), Horace Engdahl, Stendhal (fransk realims!!) är några till som jag inte vågat mig på. 

Finns det länder eller världsdelar vars litteratur du inte alls är bekant med?

Jag gillar att läsa böcker från andra kulturer och andra delar av världen, men det finns nog luckor även i mitt läsande. Jag läser oerhört mycket svenskt och lite europeiskt. Östeuropa är dock ganska orepresenterat. Beger jag mig utanför Europa blir det ofta Asien, Japan, Kina osv. Arabvärlden är dåligt representerad. I USA ges det rå klart ut mycket som hamnar i lilla Sverige så det är väl oundvikligt att läsa, men Sydamerika och Centralamerika blir det inte mycket med. För att inte tala om Oceanien, jag har läst någon enstaka författare från Australien. Afrika var jag mycket inne på under 2010 men i år har det gått riktigt segt på den sidan.

Har ni några tips att ge Sara-Sofia till min utmaningsbok? maila gärna sara-sofia@bockerx3.comKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…