söndag 27 november 2011

Julklappsutmaningen - enkäten

Här kommer mina svar på julklappsutmaningsenkäten:


Vilka genrer fastnar du lätt i när du väljer din läsning?

Jag läser ofta lite mer prettolitteratur, fastnar gärna i det där höglitterära träsket och det är inte alltid särskilt lätt eller underhållande. Ibland vill man ju bara ha underhållning, inte något världsomvälvande.

Vilka genrer läser du absolut inte?

Harlequinböcker, om det nu räknas som en genre, och typ böcker om specifika ämnen jag inte är intresserad av, så som hästböcker. 

Finns det genrer som du inte läser men funderar på att testa?

Jag läser inte chicklitt eller rena deckare. Jag har också lyckats undvika historiska romaner, biografier (särskilt rockbiografier är ju intressanta!). Fantasy, science fiction och skräck är ju sådant som jag läst mycket förr men inte riktigt lyckas hitta tillbaka till igen fastän jag vill. 

Finns det en genre/författare som du aldrig vill ha med att göra igen?

Egentligen inte. 

Finns det någon genre/författare som du läst något av, ogillar men kan tänka dig att ge en andra chans?

Fransk realism är min konstanta fiende, Madame Bovary och Pappa Goirot ville jag mest bara kräkas över. Jag kan dock tänka mig att ge det en ny chans då jag misstänker att hetsläsning i skolan kan ha haft lite med hatet att göra. Jag har även vansinnigt svårt för de där avantgardisterna, James Joyce Ullysseus klarar jag inte av, men Proust har jag funderat på att ge en andra chans (har hela På spaning-serien). Ulf Lundell tycker jag absolut inte om som person, men kanske att han kan få en andra chans genom sina böcker?

Finns det någon genre/författare som du tror är för svår som du inte ens funderat på att läsa även om du inte ens försökt?

Jag hade sådana tankar om Murakami, men honom har jag redan gett mig på med lyckat resultat. Cormac McCarthy är nog en sådan där som jag inte vågat mig på, men är ganska sugen på Blodets Meridian. Jag har sett filmatiseringen av Vägen, har ju sett hur andra bloggare kämpat med den här boken. Nobelpristagare är en annat släkte som jag tror är otroligt svårlästa. Här är en lista på vilka jag faktiskt har läst. Thomas Bernhard, Stig Larsson (nej inte Stieg), Horace Engdahl, Stendhal (fransk realims!!) är några till som jag inte vågat mig på. 

Finns det länder eller världsdelar vars litteratur du inte alls är bekant med?

Jag gillar att läsa böcker från andra kulturer och andra delar av världen, men det finns nog luckor även i mitt läsande. Jag läser oerhört mycket svenskt och lite europeiskt. Östeuropa är dock ganska orepresenterat. Beger jag mig utanför Europa blir det ofta Asien, Japan, Kina osv. Arabvärlden är dåligt representerad. I USA ges det rå klart ut mycket som hamnar i lilla Sverige så det är väl oundvikligt att läsa, men Sydamerika och Centralamerika blir det inte mycket med. För att inte tala om Oceanien, jag har läst någon enstaka författare från Australien. Afrika var jag mycket inne på under 2010 men i år har det gått riktigt segt på den sidan.

Har ni några tips att ge Sara-Sofia till min utmaningsbok? maila gärna sara-sofia@bockerx3.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar