Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappsutmaning 2011

Förra året skrev jag att jag och en kollega träffades för att byta böcker inför jul, det var andra gången vi gjorde detta. Resultatet av förra årets byte hittar ni här

Det här året är ovanstående kollega även min kollega här på bloggen och vi tänkte ta vårt jullunchbokbyte till en annan nivå, vi tänker nämligen göra det till en utmaning. Vi kommer att utmana varandras bekvämlighetszoner vad gäller läsning. För att göra det hela enklare (eller svårare beroende på hur man ser det) kommer vi under första advent lägga upp en enkät med lite svar som kan leda fram till vad ens bekvämlighetszon faktiskt är. Tanken är sedan att vi ska hitta en varsin pocketbok till varandra till en lämplig lunchdate någon dag före julafton (förslagsvis 23/12) och att vi sedan läser utmaningsboken inom en nära framtid efter det. 

Det ska bli mycket spännande att både hitta en bok och se vad man får för utmaning, kanske finns det fler där ute som funderar på något liknande?Kommentarer

 1. Vilken mysig idé! Låter jättetrevligt. Ska bli spännande att se vad du är för sorts läsare EGENTLIGEN ;)

  SvaraRadera
 2. Frida: Oj nu blev jag lite nervös här :D

  SvaraRadera
 3. Vilken väldigt rolig idé! Lite som bytet "En bok om dagn" ordnar. att man ska hitta en bok man tror att den andre gillar.=) Nästan svårare när det är någon man faktiskt känner. mer press då liksom.;)

  SvaraRadera
 4. Bokomaten: Ja det har hittills varit succé så det blir säkert så även i år :)

  SvaraRadera
 5. gillar utmaningsidén!

  ibland blir man lite trött på sin egen bibliofila bubbla, alltså en avgränsad intressesfär, som säkert kan vara begränsande

  SvaraRadera
 6. mind the book: "Bibliofila bubbla" är nog dagens ord, det ska jag nu använda hej vilt!

  SvaraRadera
 7. Spännande! Jag och Bokstävlarna har pratat om att ha utmaning som ska heta "Våga språnget" och gå ut på att läsa sådant man annars aldrig skulle ha läst (i mitt fall skulle det kunna vara skräck, fantasy, sci-fi, deckare, thrillers etc). Men det blir nog i framtiden och dessutom florerar ju ngt liknande nu i bokbloggosfären, fobiska duellen. Dessutom är jag galet osugen på att läsa deckare med tanke på allt bra som finns att läsa och som nog passar mig bättre så får den utmaningen vänta.

  SvaraRadera
 8. Gud jag höll på att få en chock för jag trodde att både Metta & mind the book hade skrivit "bibliofobi bubbla" men sedan pustade jag ut när jag såg att ni skrivit "bibliofila bubbla". Språkpolisen inom mig fick en minor hjärtattack. Vad fjantig man är egentligen!

  SvaraRadera
 9. Jessica: ja vi har funderat på att utöka vårt julklappsbyte ett tag nu så det känns ganska bra att det är ute ur garderoben :) Hahaha särskrivning är bland det värsta jag vet, jag brukar fundera på att sluta följa folk som gör det, så nej! :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…