Fortsätt till huvudinnehåll

Det här med jul och litteratur

Jag har sakta men säkert börjat acceptera att det nalkas juletider, jag köpte mitt årliga lussete och insåg att det var kört. Så nu är det väl lika bra att fortsätta. Jag har varje år tänkt att jag ska läsa något riktigt juligt, men det blir sällan av. Jag lyckades läsa John Grishams Julfritt, men det är nog inte. 

Charles Dickens En julsaga är så klart alltid lika bra, men jag känner för något nytt och kanske till och med lite smörigt och töntigt. Jag går in på Dark Places där den eviga boktipsgudinnan Helena också bett om tips och sammantaget har jag noterat följande av intresse:

Comfort and Joy av India Knight
Wishin'and hopin' av Wally Lamb
Julromaner av Anne Perry
Tricksters av Margret Mahy

Jag gillade faktiskt filmen Love Actually som så klart är baserad på boken med samma namn, och jag tänker mig något i samma anda. Någon som kan lotsa mig in på rätt bana med fler tips i samma stil?

Vad läser ni andra i jul?

UPPDATERING:

Lotta (hyllan) har också skrivit ett inlägg i ämnet.
Vixx skryter om sin fina upplaga av LM Montgomerys samlade vinter/jul-berättelser i ett inlägg från förra året.

Tips från Twitter:
En liten röd fågel i juletid av Fanny Flagg
Lilla huset på prärien-serien
Bridget Jones
Fanny & Alexander av Ingmar Bergman
Kommentarer

 1. Jag som är Tolkien-nörd tycker Breven från jultomten är underbar julläsning. Inget skönlitterärt direkt men så fint. Det är en samling med brev som Tolkien varje år skrev till sina barn och adresserade från Tomten. Han illustrerade själv, det är sjukt fint!

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0007280491

  SvaraRadera
 2. Eli: Men den har ju jag! :D Bra tips där.

  SvaraRadera
 3. Rykande färsk bok från mig - My :) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197994901

  SvaraRadera
 4. My: Jag får inte upp någon bok på länken, vad heter boken?

  SvaraRadera
 5. Nu funkade det, så det var inget! :)

  SvaraRadera
 6. Tricksters av Margaret Mahy har jag läst. Den var väldigt bra!
  För övrigt gillar jag lussete.

  SvaraRadera
 7. Julia: Det kanske till och med var du som tipsade om den på Helenas blogg? :) Lussete är riktigt gott, köper alltid en stor påse varje jul.

  SvaraRadera
 8. Jag är inte riktigt en så stor julfantast som många andra verkar vara. Jag gillar julen. Iblend. Men inte så där överdrivet mycket. Jag gillar däremot den här tiden. Adventsmys, apelsinerna, clementinerna, glögg, lussekatter och en massa ljus är som gjort för mysig stämning hemma som är perfekt att läsa i. Jag brukar däremot inte läsa böcker som specifikt utspelar sig på jul eller är juliga. Jag har läst Julfritt, men det är också allt. Tråkigt kanske, men sant...

  SvaraRadera
 9. Frida: jag är likadan, det är skönt med alla ljus och så alla goda smaker samt att få vara lite ledig. Jag vill bara prova på att läsa något och se om man blir mer julpepp eller tvärt om :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…