Fortsätt till huvudinnehåll

Det här med jul och litteratur

Jag har sakta men säkert börjat acceptera att det nalkas juletider, jag köpte mitt årliga lussete och insåg att det var kört. Så nu är det väl lika bra att fortsätta. Jag har varje år tänkt att jag ska läsa något riktigt juligt, men det blir sällan av. Jag lyckades läsa John Grishams Julfritt, men det är nog inte. 

Charles Dickens En julsaga är så klart alltid lika bra, men jag känner för något nytt och kanske till och med lite smörigt och töntigt. Jag går in på Dark Places där den eviga boktipsgudinnan Helena också bett om tips och sammantaget har jag noterat följande av intresse:

Comfort and Joy av India Knight
Wishin'and hopin' av Wally Lamb
Julromaner av Anne Perry
Tricksters av Margret Mahy

Jag gillade faktiskt filmen Love Actually som så klart är baserad på boken med samma namn, och jag tänker mig något i samma anda. Någon som kan lotsa mig in på rätt bana med fler tips i samma stil?

Vad läser ni andra i jul?

UPPDATERING:

Lotta (hyllan) har också skrivit ett inlägg i ämnet.
Vixx skryter om sin fina upplaga av LM Montgomerys samlade vinter/jul-berättelser i ett inlägg från förra året.

Tips från Twitter:
En liten röd fågel i juletid av Fanny Flagg
Lilla huset på prärien-serien
Bridget Jones
Fanny & Alexander av Ingmar Bergman
Kommentarer

 1. Jag som är Tolkien-nörd tycker Breven från jultomten är underbar julläsning. Inget skönlitterärt direkt men så fint. Det är en samling med brev som Tolkien varje år skrev till sina barn och adresserade från Tomten. Han illustrerade själv, det är sjukt fint!

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0007280491

  SvaraRadera
 2. Eli: Men den har ju jag! :D Bra tips där.

  SvaraRadera
 3. Rykande färsk bok från mig - My :) http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197994901

  SvaraRadera
 4. My: Jag får inte upp någon bok på länken, vad heter boken?

  SvaraRadera
 5. Nu funkade det, så det var inget! :)

  SvaraRadera
 6. Tricksters av Margaret Mahy har jag läst. Den var väldigt bra!
  För övrigt gillar jag lussete.

  SvaraRadera
 7. Julia: Det kanske till och med var du som tipsade om den på Helenas blogg? :) Lussete är riktigt gott, köper alltid en stor påse varje jul.

  SvaraRadera
 8. Jag är inte riktigt en så stor julfantast som många andra verkar vara. Jag gillar julen. Iblend. Men inte så där överdrivet mycket. Jag gillar däremot den här tiden. Adventsmys, apelsinerna, clementinerna, glögg, lussekatter och en massa ljus är som gjort för mysig stämning hemma som är perfekt att läsa i. Jag brukar däremot inte läsa böcker som specifikt utspelar sig på jul eller är juliga. Jag har läst Julfritt, men det är också allt. Tråkigt kanske, men sant...

  SvaraRadera
 9. Frida: jag är likadan, det är skönt med alla ljus och så alla goda smaker samt att få vara lite ledig. Jag vill bara prova på att läsa något och se om man blir mer julpepp eller tvärt om :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…