söndag 13 november 2011

Böcker om pappa på fars dag.

Lyran tipsar om böcker som handlar om att vara pappa eller om att växa upp med en, och jag blir så klart inspirerad. Här kommer mina tips:

Jag läste nyligen Jag reser ensam av Tore Renberg. Om hur det är att bli pappa när barnet redan är 7 år. 

Löpgravsvägen av Kari Hotakainen handlar om en man som är på väg att förlora fru och barn på grund av att han helt enkelt inte vuxit upp. Han tar sig i kragen och bestämmer sig för att hitta det perfekta huset för sig och sin familj, vare sig det redan är bebott eller inte. 

Även om jag har svårt för den ryska realismen måste man väl ändå nämna Pappa Goriot som en värdig kandidat på fars dag. Om en far som gör allt för sina hjärtlösa döttrar. 

John Ajvide Lindquist har ofta med föräldrarelationer i sina böcker trots att han skriver skräck. I Lilla stjärna möter vi en man som verkligen faller handlöst för en liten flicka som han hittar i skogen. Han bestämmer sig för att ta med barnet hem och uppfostra henne. 

Jag kommer på så otroligt många böcker där en far helt eller delvis saknas. Ett bra exempel på det är hela serien om Harry Potter där en föräldralös pojke får lära känna sin far genom andras berättelser och minnen. Alla bra fadersgestalter till trots så är den riktige pappan alltid saknad och Harry hamnar alltid i ett läge där han undrar hur det varit om hans föräldrar fortfarande levde. 

Min egen far läser inte böcker, så han fick en lustig T-shirt. Vad ger ni för böcker till era pappor idag?2 kommentarer:

  1. Tyvärr läser inte heller min pappa böcker, så han fick en biljett till Julkonserten (Mamma fick också en, men i födelsedagspresent, fördelen när en mor fyller år strax efter Fars dag!)..:)

    SvaraRadera
  2. Maritha: Vad roligt, hoppas det uppskattas :)

    SvaraRadera