Fortsätt till huvudinnehåll

11/22/11 - 9 % Stephen King

Ja eftersom det är det berömda datumet 22 november idag och eftersom jag läser Stephen Kings bok med titeln 11/22/63 just i detta nu så känns det helt rätt med en lägesrapport. 

De senaste dagarna har diskussionerna gått heta på Twitter gällande att Amazons lästplatta Kindle visar procent och inte sidantal. Folk säger sig tro att de blir besatta och stressade av det här, jag säger att jag blir minst lika stressad av sidnumrering. Jag räknar alltid ut exakt var i boken man har passerat hälften och håller stenkoll på när det är mindre än 100 sidor kvar osv. Procenten går ju så klart segare (Om man inte läser en bok som är exakt 100 sidor) men man ser även en mätare för hur långt man läst sedan man satte igång plattan och det finns små markeringar för kapitel. Jag är också mycket nöjd med att läsa en sådan här enorm tegelsten på läsplattan, den väger ju trots allt knappt något alls. Jag hade nog inte orkat läsa i den i sängen till exempel, och jag hade aldrig tagit med mig den om jag skulle iväg. 

Och själva boken då? Jo efter nio lästa procent har jag helt återkommit till kunskapen om varför jag läste Kingen som ung. Han skapar en miljö och en story som kan tyckas vara lite komplicerad till en början men det är så klart helt nödvändigt för att man ska dras in i allt. Jag är så att säga fast. Ska man försöka förklara handlingen så låter det ganska töntigt, i alla fall när jag försöker, så jag säger väl mest bara att en nördig engelsklärare som får chansen att resa tillbaka till 1958 och varför då inte passa på att se om världen blir en bättre plats om han lyckas förhindra mordet på JFK? Reglerna för tidsresandet känns trovärdiga, allt är ännu inte på sin plats då det talas en del om att de inte riktigt vet alla regler än. Men varje gång man går genom portalen nollställs den föregående resan. Intressant!

Än så länge har jag stött på referenser till bilen i Christine och så ett försvinnande flygplan a la Langoljärerna (när jag läste den passagen för sambon högt säger han: "Vadå, menar han serien Lost?" *suck*). Jag plockar även fram Benrangel någonstans i bakhuvudet när det berättas om en viss skottavlossning vid en sjö där en liten tjej blir skjuten av misstag, jag får någonstans samma känsla som i den där sommarorten i just Benrangel. Jag känner helt enkelt igen mig och än är jag inte för gammal för Kingen! 

Hurra!Kommentarer

 1. Jag älskar hans sätt att väva in sina andra berättelser i det han skriver. Det känns så... hemtamt :)

  Funderar på denna till min läsplatta, men ska först låna en bok till den för att se om vi trivs ihop.

  SvaraRadera
 2. Du och Helena pratar så mycket om de där referenserna att jag blir orolig för att jag som bara läst 1,5 King-bok (+ den om att skriva) skulle gå miste om en maaassa. Fast jag vill ju läsa, ni gör mig så nyfiken och jag gillar det där med tidsportalen (tror jag)!

  SvaraRadera
 3. Monika: Vad har du för platta då? :)

  Bokbabbel: Ja man kan väl även ha sett någon filmatisering kanske? Intertexterna är ju inte viktiga för storyn på något vis, det är ju bara nördigt ;)

  SvaraRadera
 4. Metta: Jag köpte en sån där Sony PRS-T1. Tyckte det var dags att prova och har precis fått igång den så jag kan låna e-böcker på biblioteket nu. Nästnästa bok jag läser blir en e-bok :)

  Bobabbel: Precis som Metta säger så är det bara en extra nördfaktor att känna igen alla referenser. Jag tror inte man behöver känna till dem för att njuta av historien.

  SvaraRadera
 5. Monika: Åh då ska det bli spännande att höra vad du tycker!

  SvaraRadera
 6. Det var många år sedan jag läste en bok av Stephen King, med undantag för THe Shining och med tanke på att många bokbloggar verkar förtjusta i hans nya tegelsten börjar det att dra i King-nerven...men vart ska jag börja?

  SvaraRadera
 7. bokdjungel: Jag kände precis likadant men jag bestämde mig för att läsa den nya när den kom och så blev det helt enkelt. Förhoppningsvis blir jag sugen på att läsa mer nu :)

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst särskilt mycket av King men jag gillade Pesten och jag har så klart sett en del av filmatiseringarna- just den här nya boken om tidsresor och Kennedymordet intresserar mig dock- det ska bli spännande att läsa vad du tycker så småningom.

  SvaraRadera
 9. Ingrid: Ja det är ju en bit kvar, men än så länge är det bra!

  SvaraRadera
 10. Åh, Stephen... Han är en favvis, han! Och jag blir verkligen hur sugen som helst på att läsa en King nu, men det är ju så mycket annat som pockar på också! Jag väntar och ser vad du säger när du är klar med den här! :)

  SvaraRadera
 11. Tina: Ja jag tog mig tid, var så länge sen jag läste!

  SvaraRadera
 12. Vi har pratat om procentsatsen på twitter men jag har nog inte sagt varför jag VET att jag skulle hänga upp mig på procentsatsen. Det är just för att jag också hänger upp mig på sidantalet i böcker när jag läser. Sidor lästa per dag är en riktig 'hang up' för mig. Och det där med procentsatsen låter ännu roligare tycker jag :)

  SvaraRadera
 13. Frida: Jag blir lika glad varje gång man går upp en procent ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…