Fortsätt till huvudinnehåll

Svart Flicka, Vit Flicka - Joyce Carol Oates

Handlingen i boken Svart flicka, vit flicka utspelar sig under 70-talet på Schuyler College i USA. Generva Meade (kallad Genna) är en vit flicka vars farfarsfar en gång grundade skolan. Hon blir rumskamrat med en mörkhyad flicka vid namn Minette Swift. Genna vill hemskt gärna att de två skall bli nära vänner, men Minette är mycket misstänksam och håller sig på sin kant. Det hela utvecklas nästan till en besatthet från Gennas sida; ju mer Minette drar sig undan, desto större blir Gennas önskan om en nära vänskap dem emellan.
Minette börjar bli utsatt för vad som förefaller vara rasistiska trakasserier, och längre fram övergår dessa trakasserier i rena hot. Till att börja med har Genna stor medkänsla med Minette och försöker hjälpa henne så gott hon kan, dock börjar hon snart misstänka att dessa trakasserier inte alls är vad de verkar vara.

Jag har lite blandade känslor för denna bok. Stundvis är den mycket bra men ofta känner jag att den svävar ut i alltför detaljerade beskrivningar om sådant som inte verkar ha någon relevans för själva storyn. Den tar upp en hel del viktiga ämnen; mänskliga rättigheter och rasism bland annat, och den målar upp en bild av hur det amerikanska samhället såg ut efter Vietnamkriget - detta tycker jag att Joyce lyckas bra med. Den är dessutom stundvis riktigt spännande; man får veta redan av baksidetexten att Minette är död och att hon dog på ett fruktansvärt sätt, vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare, man vill veta vad som händer med henne. Vissa partier i boken kunde dock ha hoppats över helt - jag ska villigt erkänna att jag då och då bara skummade igenom texten tills det blev intressant igen.

Har någon av er läst denna bok? Vad tyckte ni?

För er som inte har läst den men är intresserade av att göra detta, finns den att köpa här.


Kommentarer

  1. Jag såg den på Myrorna i helgen men la ner den igen. Var kanske dumt för nu blev jag sugen på att läsa den.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…