måndag 3 oktober 2011

Svart Flicka, Vit Flicka - Joyce Carol Oates

Handlingen i boken Svart flicka, vit flicka utspelar sig under 70-talet på Schuyler College i USA. Generva Meade (kallad Genna) är en vit flicka vars farfarsfar en gång grundade skolan. Hon blir rumskamrat med en mörkhyad flicka vid namn Minette Swift. Genna vill hemskt gärna att de två skall bli nära vänner, men Minette är mycket misstänksam och håller sig på sin kant. Det hela utvecklas nästan till en besatthet från Gennas sida; ju mer Minette drar sig undan, desto större blir Gennas önskan om en nära vänskap dem emellan.
Minette börjar bli utsatt för vad som förefaller vara rasistiska trakasserier, och längre fram övergår dessa trakasserier i rena hot. Till att börja med har Genna stor medkänsla med Minette och försöker hjälpa henne så gott hon kan, dock börjar hon snart misstänka att dessa trakasserier inte alls är vad de verkar vara.

Jag har lite blandade känslor för denna bok. Stundvis är den mycket bra men ofta känner jag att den svävar ut i alltför detaljerade beskrivningar om sådant som inte verkar ha någon relevans för själva storyn. Den tar upp en hel del viktiga ämnen; mänskliga rättigheter och rasism bland annat, och den målar upp en bild av hur det amerikanska samhället såg ut efter Vietnamkriget - detta tycker jag att Joyce lyckas bra med. Den är dessutom stundvis riktigt spännande; man får veta redan av baksidetexten att Minette är död och att hon dog på ett fruktansvärt sätt, vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare, man vill veta vad som händer med henne. Vissa partier i boken kunde dock ha hoppats över helt - jag ska villigt erkänna att jag då och då bara skummade igenom texten tills det blev intressant igen.

Har någon av er läst denna bok? Vad tyckte ni?

För er som inte har läst den men är intresserade av att göra detta, finns den att köpa här.


1 kommentar:

  1. Jag såg den på Myrorna i helgen men la ner den igen. Var kanske dumt för nu blev jag sugen på att läsa den.

    SvaraRadera