fredag 28 oktober 2011

Skräck- boken som Gud glömde - Mattias Lindeblad

Ronny Svensson berättar om sitt förhållande, sin fascination och sin kärlek till skräck i sitt förord till Mattias Lindeblads nya bok Skräck - boken som Gud glömde, vilket lite sätter ribban för vad som komma skall. Det handlar om olika perioder i hans liv, olika medier, vad som påverkat honom och vad som kanske inte imponerat lika mycket. Med det sagt kan vi inte annat än förbereda oss på en nostalgisk tripp genom skräckens historia i så väl bokvärlden som filmvärlden och andra medier. Och det är så klart fantastiskt roligt och underhållande. 

Man kan antingen läsa boken från pärm till pärm eller använda den för att få inspiration och tips. Det är inte någon träig uppslagsbok eller någon kronologisk lista utan en salig blandning av allt. Det finns så klart fakta om diverse skräckiga saker, intervjuer med skräckrelaterat folk och en massa roliga anekdoter, som till exempel den här om Stephen King:

Den 19 juni råkade Stephen King ut för en fruktansvärd bilolycka. Han blev 
påkörd bakifrån och hamnade på intensivvårdsavdelningen med skallskador, 
punkterad lunga, krossat ben och bruten höft. Kings advokat köpte loss bilen 
som mejat ned honom för att händelsen inte skulle göra den till ett makabert 
auktionsobjekt på eBay. Utan författarens vetskap gick kärran till skroten, 
vilket gjorde honom mycket besviken. Efter sitt tillfrisknande hade han 
nämligen sett fram emot att få demolera den med en hacka. (s. 61). 

Det finns många fina bilder och jag älskar de små illustrationerna, gjorda av Henrik Lange, som är som små karikatyrer. Jag som boknörd tycker så klart att filmmediet är lite överrepresenterat, men det är helt okej. Jag har alltid älskat skräckfilm och blir så inspirerad på att se gamla favoriter och sådant jag har missat. Jag kommer garanterat att bläddra i den här boken varje gång jag ser eller hör något om en skräckis för att få mig lite mer information. Det här är nog den perfekta julklappen för såväl skräckfantasten som filmälskaren. 

Tyvärr måste jag säga att omslag och titel inte riktigt tilltalar mig, jag hade inte plockat upp den här boken i bokhandeln. Jag är inget fan av fotomontage utan hade nog intresserat mig mer av en enhetlig filmaffisch eller liknande. Undertiteln "boken som Gud glömde" känns lite för "been there, done that"-för min smak. Jag hoppas att ni andra där ute inte är lika snabba att döma efter utsidan för det är en fantastisk bok. Omslag och titel gör den helt enkelt inte rättvisa. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från SemicInga kommentarer:

Skicka en kommentar