fredag 21 oktober 2011

Pojkarna - Jessica Schiefauer

De tre fjortonåriga flickorna Kim, Momo och Bella är bästa vänner. De sover över hos varandra och står enade mot de elaka pojkarna i skolan. Bella har ett växthus och hon är oerhört intresserad ad sina växter. Hon har tjocka trädgårdsböcker och köper växter från utlandet. En dag får hon en växt hon inte beställt och som hon inte känner till. Blomman tillverkar en nektar som flickorna dricker av och de förvandlas till pojkar. 

För visst har vi väl allihop någon gång funderat på hur det skulle kännas att vara det andra könet och vad man i så fall skulle göra om man fick chansen för en dag? Det är ett spännande tema och vad är inte bättre än att flickor i sina mest känsliga år får uppleva detta. 

Schiefauer har en tendens att lyckas beskriva det vardagliga på ett fenomenalt sätt med sitt underbara språk. Jag blir gång på gång indragen i enskilda stycken, men det håller inte riktigt hela vägen. Jag känner tyvärr inget för karaktärerna och tycker ärligt talat att eskapismen till den manliga världen känns rätt konstig. Föräldrarna och de riktiga pojkarna känns ointressanta och statiska, flickorna är dock mer intressanta. Boken är mörk och visst känner jag igen mig i dessa identitets- och uppväxtbekymmer men det funkar helt enkelt inte för mig fullt ut. 

Köp boken här eller här

Boken är nominerad till Augustpriset i kategorin bästa Barn- och ungdomsbok 2011Inga kommentarer:

Skicka en kommentar