Fortsätt till huvudinnehåll

Och så det här med Nobelpriset

Den här veckan går i Nobels tecken, och vi fokuserar så klart på torsdagens avslöjande om litteraturkategorin. Jag tänker inte ens försöka gissa vem som vinner, för som vanligt kommer det att vara någon som jag aldrig har hört talas om. Om jag har hört talas om personen i fråga, kommer jag nog trilla av stolen. Om jag dessutom äger en bok kommer jag nog att svimma. Om jag dessutom mot all förmodan skulle ha läst något av författaren kommer jag troligen att trilla av stolen, svimma och sedan avlida av osannolikhet. 

Det är dock lite spännande att följa spelbolagens odds gällande vinnaren. Lägg märke till att Liza Marklund ger 350 gånger pengarna. 

Jag har knappt läst någon av dem på listan, och dem jag har läst kommer inte vinna (så som Liza Marklund). men jag ska allt läsa igenom namnen ett par gånger, så kanske jag kommer att känna igen namnet när det väl kommer. Kommentarer

 1. Hahaha, ja, men jag har faktiskt läst nobelpristagaren innan han/hon (jodå, Doris lessing) fått priset några gånger, men inte är det ofta. Och nu börjar man ju känna igen namnen som det alltid pratas om så även om jag inte läst något av Ko Un så kommer det ju inte vara en okänding i så fall, t ex. Det troligt är väl ändå att det är en medelålders man man aldrig läst, dock.. men jag kommer ändå sitta kl 13 på torsdag med fjärilar i magen.:)

  SvaraRadera
 2. Bokomaten: Ko Un har jag läst faktiskt! Ja jag kommer vara extremt stressad, drar nog till bibblan och lyssnar där, eftersom det är mitt i min lunch.

  SvaraRadera
 3. Oj är det denna veckan. Hur har jag kunnat missat det.

  Precis som du säger så är det antagligen någon som man aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
 4. BokMamma: Det var idag som det annonserades att det blir den här veckan så du är inte helt sen ute :)

  SvaraRadera
 5. Okej. Tyckte det var lite konstigt att jag inte sett något om det.

  SvaraRadera
 6. Redan. Ska bli kul att se vem det blir men brukar inte heller spekulera innan. Brukar inte heller känna till författarna som vinner. Var rätt stolt när jag hade läst Herta Muller innan hon vann pris dock.

  SvaraRadera
 7. Fröken S: Oj, ja det ska du verkligen vara :D

  SvaraRadera
 8. Jag kanske borde bevaka dig på torsdag; jag skulle gärna vilja se dig både trilla av stolen och svimma! :) Dock ej avlida (that goes without saying), så jag håller tummarna att du inte har läst något av vinnaren.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…