Fortsätt till huvudinnehåll

Nobelpriset i lokaltidningen

Så här glada blev vi när Tomas Tranströmers namn uttalades av Peter Englund
Och så här svarar jag på Om jag läst Tranströmer samt om jag tycker han var värd priset:


Kommentarer

 1. Haha, härligt fångad bild! :D (Fast föredrar rubriken från förra året ;))

  SvaraRadera
 2. Bokbabbel: Haha ja vilken bild va...Men man kan ju bara få priset en gång du vet! ;)

  SvaraRadera
 3. Står kulturkoftan på ena sidan av dig & SJUNGER, Metta?? =)

  SvaraRadera
 4. Zombie: Jag tror att det var ett stycke ur Carmen, men hörde lite dåligt på grund av allt jubel.

  SvaraRadera
 5. Härlig bild! Twittrar du samtidigt? ;)

  SvaraRadera
 6. Lotta: jag tror det var så här att jag brukar tycka att det är svårt att höra namnet Peter uttalar så brukar alltid få på in på nätet o kolla efteråt. Sen är det ju bra att vara redo att inhandla något av författaren innan det tar slut. Jag hade dock inte användning för nåt av det den här gången :)

  SvaraRadera
 7. Ah, vad roligt att din lokaltidning har sadana det onskar jag att min ocksa hade! har letat forgaves pa deras hemsida och inte ens hittat ett ord om Nobelpriset, trist!

  Och snygga bilder!!

  SvaraRadera
 8. Emma: Ja de har ingen vidare hemsida heller, men de har en nätbilaga som alla prenumeranter får iaf.

  SvaraRadera
 9. Haha! Så där såg det inte ut på mitt biblioteket, där var det mer "jaha". ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…