söndag 16 oktober 2011

Mörk jord - Belinda Bauer

Steven Lamb vill inget hellre än att hans familj ska vara hel och må bra. 18 år tidigare mördades hans morbror Billy av en seriemördare tillika pedofil men han, till skillnad från flera andra barn, återfanns aldrig. Om Steven bara kunde hitta Billys kvarlevor så kommer hans mamma och mormor att kunna lägga händelsen bakom sig, Steven gräver gravar i flera timmar per dag på heden där de andra hittades. Mördaren Avery sitter inne på livstid men har efter flera år av exemplariskt uppförande flyttats till en mindre bevakad anstalt. Han vill inget hellre än att bli fri. När han får ett brev signerat SL kommer minnena tillbaka och han blir som besatt av att komma ut för att döda ett oskyldigt barn på nytt. Brevväxlingen som Steven tror ska leda honom till Billys grav får en helt annan utgång än vad han någonsin hade kunnat tänka sig. 

Nu är ju inte jag någon expert, snarare en total nybörjare, på kriminallitteratur, men det här gillar jag skarpt. Den smått gråa och dimmiga engelska landsbygden med heder skapar en fantastiskt stämning. Katt- och råttaleken mellan det oskyldiga barnet och mördaren skapar en enorm spänning som aldrig gör mig besviken. Ibland kan jag tycka att de där breven, som skrivs i koder då fängelsevakterna inte ska censurera, kanske inte är så trovärdiga då en 12-årig pojke kan lista ut och skriva dem men att vakterna är för korkade. Men när man får veta att vakterna är upptagna med att titta på de nakenbilder fångarna får av sina fruar är inte det direkt ett problem längre. 

Mina tankar svävar ibland tillbaka till John Ajvide Lindquists Låt den rätte komma in då den här pojken är mobbad och lever i ett splittrat hem. Jag blir så arg på dessa elaka barn och på de vuxna som inte ser något. Man vill ju inget hellre än att den stackaren ska få sin hämnd. 

Det här är en fantastisk debut av Belinda Bauer och jag vill definitivt läsa mer. Hon har gett ut en till, Darkside, som i och för sig ska ha en polis i huvudrollen men jag är beredd att ge det en chans eftersom Mörk jord var så bra och då den utspelar sig på samma plats. Modernista ger ut den på svenska 2012 så nu är ju frågan om man ska vänta på det eller om man ska läsa den på engelska. 

Köp boken här eller här

Recensionsbok från Modernista4 kommentarer:

 1. Det är så roligt hur olika man kan tycka om böcker :) Jag tyckte den här var ganska händelselös och inte alls läskig, men med ett vackert språk och fina personbeskrivningar.

  SvaraRadera
 2. Sara: Ja jag gillar inte när det händer för mycket a la Dan Brown :) Men den var ju inte heller så lång, 275 sidor.

  SvaraRadera
 3. läst just nu och håller så smått på att sugas in. Ställde mig lite frågande först till hur hon kunde få goden dagger-award då jag tycker språket är lite uppstyltat faktiskt emellanåt, hindrade mig från att komma in i handlingen direkt, men nu börjar jag som sagt sugas in. Vill hem och läsa!

  SvaraRadera
 4. Bokomaten: Exakt så kände jag med :)

  SvaraRadera