Fortsätt till huvudinnehåll

Lästa nobelpristagare

Så här dagarna före att nobelpristagarna börjar tillkännages funderar man naturligtvis på vem som kommer att ta hem litteraturkategorin, men jag funderar öven lite på hur många tidigare pristagare jag läst )för den dag jag har läst en pristagare i förväg så kommer jag nog trilla av pinnen). Förra året listade jag alla jag läst då, 29 stycken. Har det då, ett år senare, blivit några fler? Låt oss se efter. 

1907 Rudyard Kipling (Storbritannien)
1909 Selma Lagerlöf (Sverige)
1916 Verner von Heidenstam (Sverige)
1923 William Butler Yeats (Irland)
1931 Erik Axel Karlfeldt (Sverige)
1946 Hermann Hesse (Schweiz)
1948 T.S. Eliot (Storbritannien)
1950 Bertrand Russell (Storbritannien) 
1951 Pär Lagerkvist (Sverige)
1953 Winston Churchill (Storbritannien)
1954 Ernest Hemingway (USA)
1955 Halldór Laxness (Island)
1957 Albert Camus (Frankrike)
1962 John Steinbeck (USA)
1964 Jean-Paul Sartre (Frankrike) (avböjde priset)
1969 Samuel Beckett (Irland)
1974 Harry Martinson (Sverige)
1978 Isaac Bashevis Singer (USA)
1982 Gabriel García Márquez (Colombia)
1983 William Golding (Storbritannien)
1993 Toni Morrison (USA)
1995 Seamus Heaney (Irland)
1996 Wisława Szymborska (Polen)
1997 Dario Fo (Italien)
1998 José Saramago (Portugal)
1999 Günter Grass (Tyskland)
2000 Gao Xingjian (Kina)
2001 V.S. Naipaul (Storbritannien)
2002 Imre Kertész (Ungern)
2003 J.M. Coetzee (Sydafrika)
2004 Elfriede Jelinek (Österrike)
2006 Orhan Pamuk (Turkiet)
2009 Herta Müller (Tyskland)
2010 Mario Vargas Llosa (Peru)


Ja, 34 får jag det till nu, det går sakta men säkert framåt. Vilka har ni läst?
Kommentarer

 1. har aldrig tänkt på att räkna, men några har jag läst, fick Gabriel García Márquez som julklapp 1982, lite tråkig... Sillanpää har jag börjat på flera gånger, gôrtråkig..

  SvaraRadera
 2. Hannele: Ja det får ju gärna vara bra också :)

  SvaraRadera
 3. Det var inte dåligt! Imponerad! /Therese

  SvaraRadera
 4. Holly: Hehe tack, men jag blir lite trött när alla inte ens finns att få fatt i.

  SvaraRadera
 5. Har läst 36 men inga alls i år hittills. Dags för det kanske.

  SvaraRadera
 6. enligt O: ja vi får väl se om årets är nåt att ha ;) Kanske hinner du med Herta innan dess?

  SvaraRadera
 7. Jag blir riktigt imponerad. Du har ju läst riktigt många. Jag ligger hopplöst efter.

  SvaraRadera
 8. Bokmamma: Det är många som lästs i skolan och av annan anledning än att de är pristagare :) Men jag är rätt nöjd faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Jag ligger långt efter dig insåg jag när jag sammanställde min egen lista. Jag får trösta mig med att jag läst flera titlar av de pristagare jag läst. http://dengladaforsokskaninen.blogspot.com/2011/10/nobelpriset.html

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…