Fortsätt till huvudinnehåll

Ja till Liv - Liv Strömquist

Varför är det okej att Barbapappa är blek och fet och Barbamamma är mörkhyad och välsvarvad? Vem vill ligga med Robert Gustafsson? Och är inte alla barn kristdemokrater egentligen?

Ja Liv Strömquist är tillbaka med buller och bång, den här gången i ABC-format. Hon tar under varje bokstav upp ett aktuellt ämne så som frågorna ovan. Det är roligt, vasst och tankeväckande, som vanligt, men jag är inte riktigt lika entusiastisk som när jag läste de tidigare Einsteins fru och Prins Charles känsla. Kanske är det för mycket politik för min smak? Självklart är det klockrena teckningar och pricksäkra kommentarer, men jag gillade helt enkelt de föregående lite bättre. Men det är som vanligt riktigt roligt och underhållande. 

Jag lyssnade för övrigt på ett seminarium med bland andra Liv Strömquist på bokmässan och hon är precis lika rolig på verkligheten. Hon berättade bland annat om hur hon frågade sin förste pojkvän om vad kärlek är, om det inte kan vara en konstruktion, och då sa han "Jag gör slut!". Ja till Liv sålde därefter som smör i solsken i Galagos monter, jag lyckades få tag på ett av de sista exemplaren och kommer att lotta ut den till mina kära läsare under morgondagen, så håll utkik!

Köp boken här eller här

Recensionsbok från GalagoKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…