fredag 14 oktober 2011

Det här med att veta vad som händer

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag är ingen omläsare. De få böcker jag läst om har jag läst om för att jag inte minns något av vad de handlar om. Jag har aldrig läst om en bok där vag vet vad som händer, och nu har jag helt plötsligt hamnat i en helt ny situation i livet. Jag läser en bok, som jag visserligen aldrig har läst förut, men jag har sett många filmatiseringar, en av filmatiseringarna har jag nog sett minst tio gånger. 

Boken jag läser är Bram Stokers Dracula. Filmen med Keanu Reaves och Gary Oldman var en stor favorit under tidigt 90-tal och hittills inser jag att den filmen följer boken ganska ordagrant. jag tänker mig att boken borde innehålla mer, men vad är det för mening om den inte gör det? Jag längtar så klart till mina favoritscener i berättelsen, så som rakningscenen mellan greven och Jonathan Harker där greven inte har någon spegelbild. Jag minns inte riktigt alla friares roller och Van Helsings teorier så det kan väl bli lite spännande, men jag har svårt att motivera mig till läsning just nu. Jag älskar berättelsen på alla sätt, men jag vet ju vad som händer! 

Anledningen till att jag läser den är kursen i gotisk litteratur. Vi ska analysera vampyrens egenskaper, dennes förhållande till världen och även analysera ur ett genusperspektiv, tre mycket intressanta uppgifter, men det går segt. Det tar emot. Men det är ju bra! Åh jag blir inte klok på mig själv, hur ser ni på sådana här bekymmer?4 kommentarer:

 1. Bekymret för mig är att jag blir galen på att jag inte anmälde mig till kursen, hade varit helt perfekt :)
  Vad gäller omläsning så är jag en ivrig förespråkare. Inte bara för att jag gillar att åter kasta mig in i en värld jag älskar (dåliga böcker läser jag ju klart inte om...) även om jag vet hur det slutar, utan också för att jag tycker man kan hitta helt nya saker vid en omläsning som man inte upptäckte från början. Twilight är faktiskt ett exempel på det senare, jag har lagt märke till många små repliker och händelser som jag inte funderade över första gången men som verkar helt annorlunda en annan gång. Kanske försöka läsa Dracula ur det perspektivet?

  SvaraRadera
 2. Eli: Ja det blir säkert annat när jag kommit in i den ordentligt, jag är ju liksom pepp på att läsa den. Har bara inte blivit helt fastsugen än :)

  SvaraRadera
 3. Är lite vampyrtokig och tycker att din uppgift (och kurs) låter jätteintressant. Bram Stokers bok är utan tvekan bra men det finns ju så många bra vampyrböcker, som Anne Rice t ex. Jag fick Vampyrens historia av Katarina Harrison Lindbergh i present, men har inte läst den än. Har du läst den?
  Jag tänker ofta att jag ska läsa om vissa favoritböcker, men tyvärr blir det aldrig av för det finns ju alltid så mycket nytt som man vill läsa. Man skulle behöva några extra timmar varje dygn enbart för att läsa. :-)

  SvaraRadera
 4. Malka: En vampyrs bekännelse fanns faktiskt att välja, men jag kände att jag faktiskt ville läsa de här gamla då kursen handlar om just gotisk litteratur. Jag har också alltid gillat vampyrer, får ta och kolla in den där om deras historia :)

  SvaraRadera