måndag 17 oktober 2011

Desirada - Maryse Condé

Marie-Noëlle blir lämnad av sin blott 15-åriga mamma direkt efter födseln och tas om hand av Ranélise. Hon lever ett typiskt liv i Västindien enda tills hennes mamma efter flera år plötsligt vill ha henne tillbaka. Hon åker således mot sin vilja till Paris där hon nu har en styvfar och en lillebror, men vem är egentligen hennes egen pappa?

Condé skildrar, som vanligt, den karibiska världen på ett underbart sätt. Det känns varken som att hon lyfter upp den världen till skyarna eller är kritisk mot den utan hon beskriver den som den är. Dock får sig det politiska läget ofta en känga. Även den här romanen handlar om att hitta sin identitet, vilket i det här fallet är en flicka i tidiga tonåren som slits från vad hon känner som sitt hem till ett okänt Paris till en okänd mamma. Hon upptäcker vänskap, killar och sexualitet. 

Precis som i Tills vattnet stiger är det inte bara huvudpersonen som kommer till tals utan vi får följa flera andra karaktärer och deras historier och på så vis blir det mer av en världsroman än en roman om enbart Guadalope. Det som jag har svårast för är alla konstiga namn, som ofta liknar varandra, men det har jag å andra sidan även med de ryska realisterna som Dostojevskij och Tolstoj. 

Köp boken här eller här3 kommentarer: