Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

En elev på gymnasieskolan i Engelsfors tar livet av sig på en av skolans toaletter. En röst har tvingat honom att krossa en spegel och skära sönder sin arm. Sex omaka tjejer förs ihop av en kraft och de inser att de är speciella, de är de utvalda. 

Ja jag är antagligen sist ut med att läsa den här boken, så ni vet säkert vad den handlar om redan. Den handlar om häxor men den handlar även mycket om olika typer av relationer och om hur det är att vara tonåring. Jag tycker att Mats och Sara lyckats fantastiskt bra med att skildra olika typer av uppväxter och olika typer av karaktärer och relationer. Det finns den mobbade, tjejen som är lite för lättfotad och som dricker lite mycket, gothtjejen som lever ensam, den ytliga och populära tjejen, tjejen som blir kär i sin lärare och så vidare. Även olika typer av famijeförhållanden skildras så som elak styvpappa, ensamtående ung mamma med flera. Jag slungades rakt bakåt till högstadie- och gymnasietiden, skildringarna är mycket trovärdiga. 

Själva storyn då? Ja visst är den spännande. Vem är det som vill tvinga dessa ungdomar till självmord? Mats och Sara kan det här med kittlande cliffhangers som gör att man bara måste läsa lite på nästa kapitel. Det är lite som TV-serierna Heroes och 4400 där man är vansinnigt spänd på att få veta vilka krafter ungdomarna visar sig ha. Någon kan bli osynlig, någon kan styra folk, vad finns det mer? Dock tycker jag tyvärr att det är lite förutsägbart och tar inte upp något som man inte tidigare varit bekant med, så som häxor och demoner, till skillnad från till exempel Harry Potter som ger en tillträde till en helt ny värld. Men tack och lov så är det inte lika puttinuttigt och sliskigt som Twilight-serien. Men jag tror att Mats och Sara har mycket kvar att ge. 

Cirkeln är den första delen i en planerad trilogi så har man så klart förväntningar på vad som komma skall. Trots att den här första delen är över 500 sidor lång känns det som att den bara är ett skrap på ytan, en introduktion av karaktärer och magi. Jag ser så klart fram emot mer magi, större krafter och elakare demoner i de kommande två böckerna. 

Kort sagt, jag hade älskat den här boken när jag var i mina tidiga tonår och hoppas att många tonåringar tagit den åt sig på det sätt som jag hade gjort då. 

Köp boken här eller här

Boken är nominerad till Augustpriset i kategorin bästa Barn- och ungdomsbok 2011Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…