lördag 29 oktober 2011

Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

En elev på gymnasieskolan i Engelsfors tar livet av sig på en av skolans toaletter. En röst har tvingat honom att krossa en spegel och skära sönder sin arm. Sex omaka tjejer förs ihop av en kraft och de inser att de är speciella, de är de utvalda. 

Ja jag är antagligen sist ut med att läsa den här boken, så ni vet säkert vad den handlar om redan. Den handlar om häxor men den handlar även mycket om olika typer av relationer och om hur det är att vara tonåring. Jag tycker att Mats och Sara lyckats fantastiskt bra med att skildra olika typer av uppväxter och olika typer av karaktärer och relationer. Det finns den mobbade, tjejen som är lite för lättfotad och som dricker lite mycket, gothtjejen som lever ensam, den ytliga och populära tjejen, tjejen som blir kär i sin lärare och så vidare. Även olika typer av famijeförhållanden skildras så som elak styvpappa, ensamtående ung mamma med flera. Jag slungades rakt bakåt till högstadie- och gymnasietiden, skildringarna är mycket trovärdiga. 

Själva storyn då? Ja visst är den spännande. Vem är det som vill tvinga dessa ungdomar till självmord? Mats och Sara kan det här med kittlande cliffhangers som gör att man bara måste läsa lite på nästa kapitel. Det är lite som TV-serierna Heroes och 4400 där man är vansinnigt spänd på att få veta vilka krafter ungdomarna visar sig ha. Någon kan bli osynlig, någon kan styra folk, vad finns det mer? Dock tycker jag tyvärr att det är lite förutsägbart och tar inte upp något som man inte tidigare varit bekant med, så som häxor och demoner, till skillnad från till exempel Harry Potter som ger en tillträde till en helt ny värld. Men tack och lov så är det inte lika puttinuttigt och sliskigt som Twilight-serien. Men jag tror att Mats och Sara har mycket kvar att ge. 

Cirkeln är den första delen i en planerad trilogi så har man så klart förväntningar på vad som komma skall. Trots att den här första delen är över 500 sidor lång känns det som att den bara är ett skrap på ytan, en introduktion av karaktärer och magi. Jag ser så klart fram emot mer magi, större krafter och elakare demoner i de kommande två böckerna. 

Kort sagt, jag hade älskat den här boken när jag var i mina tidiga tonår och hoppas att många tonåringar tagit den åt sig på det sätt som jag hade gjort då. 

Köp boken här eller här

Boken är nominerad till Augustpriset i kategorin bästa Barn- och ungdomsbok 2011Inga kommentarer:

Skicka en kommentar