torsdag 22 september 2011

The Postman Always Rings Twice - James M. CainFrank Chambers är något av en dagdrivare, han har inget fast jobb och inget direkt mål i livet. Han luffar omkring och gör lite vad han känner för. En dag stannar han på en vägkrog för att äta, och det slutar med att han blir anställd där. Vägkrogen drivs av en man vid namn Nick Papadakis och hans vackra och ganska mycket yngre hustru Cora. Frank och Cora blir vansinnigt förälskade och börjar snart planera för att mörda Nick och få det att se ut som en olycka, så att Cora får ärva vägkrogen. Det ser ut som om det skall gå vägen, tills något helt oförutsett inträffar...


The Postman Always Rings Twice publicerades 1934 och var då väldigt kontroversiell på grund av sitt sexuella och våldsamma innehåll. Som exempel kan nämnas att Frank vid ett tillfälle biter Cora så hårt i läppen att det börjar blöda - med dagens mått mätt är det ju ingenting men på 30-talet var det extremt. På sina håll blev boken till och med bannlyst! Titeln har faktiskt ingen relevans alls med storyn, och det verkar inte vara helt klart varför boken fått just den titeln. (Om man googlar på det så finns dock vissa teorier; tex ett kriminalfall från 1927 där en kvinna med namn Ruth Snyder konspirerat med sin älskade för att mörda hennes man. Tydligen hade hon instruerat postmannen att ringa två gånger på dörrklockan när han levererade betalningsavierna för hennes mans livsförsäkring, då hon hade gjort förändringar i den som hon så klart inte ville att maken skulle få reda på.) Boken är ganska lättläst och inte så lång, drygt 100 sidor. Jag tyckte inte att den var särskilt otäck, men den gav ett visst obehag - särskilt slutet, som är ganska så oväntat. Jag tycker definitivt att den är läsvärd - inte minst för att den är så kultförklarad!


För dig som blir sugen på att läsa boken finns den att köpa här och här (dock endast på engelska, jag har inte lyckats hitta den på svenska).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar