Fortsätt till huvudinnehåll

Pocket och Prassel 6.0: Till min hemlige bokvän!

Det har varit lite stressigt på sistone, många inlägg att skriva och mycket bokmässa, men jag har hoppas på pocketbytet igen hos En bok om dagen. Här kommer min enkät till min hemlige bokvän:

Om böcker:

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Jag gillar det mesta, bara det är bra. Just nu är jag mycket sugen på skräck, science fiction och fantasy som hamnat i skymundan på grund av allt annat.

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Jag vill gärna läsa mer lyrik och något av en afrikansk författare. Jag har även fått någon dille på litteratur som utspelar sig i slutet av 1800-talet. Gärna i England eller Frankrike.

Vad har du läst men tänkt "aldrig mer!" om?
Hm Kepler och Dan Brown.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Jag är dålig på att läsa mer än en bok av varje författare så egentligen nej. Jag har dock allt av Ajvide Lindquist.

Finns det någon lista publicerad, över vad du läst genom åren?
Nej tyvärr finns det ingen sådan, men jag har det senaste året drygt skrivit om alla böcker jag läst och de är sökbara längs ner i bloggen.

Annat litterärt värt att veta
Njae inte något som jag kommer på. Jag kan läsa på engelska och isländska, om det nu är någon som bryr sig.

Om ätbart:

Vad äter du för godis?
Jag älskar lakrits/salmiak men har på sistone fått smak för skumgodis.

Naturgodis - ätbart eller inte?
Jag älskar nötter o sånt, men inte den torkade frukten.

Dricker du te och/eller kaffe?
Ja jag dricker båda. Och jag dricker alla sorter.

Annat:

Hobby?
Ja jag hinner ju inte med så mycket mer än att läsa och skriva om böcker på fritiden, men jag ser gärna på TV-serier, tränar lite, klappar katterna...

Favoritfilm?
Det finns ju massor med bra film, det är väl lättare att säga vad man inte gillar, som tex romantiska komedier, high schoolfilmer och sådana filmer som är uppe på del 5 i en serie.

Favoritmusik?
Queens of the Stoneage, Tool, Incubus, Muse och mycket mer.

Stjärntecken?
Jungfru

Favoritfärg?
Grön

Samlar du på något?
Nej

Så käre bokvän, har du fler funderingar så fråga på!
Kommentarer

  1. Skummgodis är gott, jag har börjat samla på några författare...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…