Fortsätt till huvudinnehåll

Nederland - Joseph O'Neill


Hans van den Broeck är en nederländsk man som bor i New York med sin fru Rachel och deras son. Livet är underbart, fram tills den 11 september 2001. Efter terrorattentaten är Rachel alltid rädd för att något liknande ska hända igen. Till slut står hon inte längre ut, hon tar med sig sonen och flyttar tillbaka till sina föräldrar i England. Hans blir ensam kvar i New York och han har snart sjunkit ned i en djup depression. Hans liv får dock ny mening när han återupptar en sport han inte utövat på många år; cricket. Genom sporten får han endel nya vänner, bland annat en man vid namn Chuck Ramkissoon. Chuck kommer från Trinidad och är en mycket ambitiös man. Han är en entreprenör av stora mått och har en stark tro på att man kan göra precis vad man vill, bara man bestämmer sig för det. Chuck har en grandios plan att göra cricket till en nationalsport i USA. Dock visar det sig att Chuck har endel mörka sidor, och kopplingar till personer inom maffian.

Detta är en intressant bok på många sätt. Stundvis tycker jag att den är ganska seg (till exempel när sida upp och sida ner handlar om
cricket, olika cricketplaner och olika typer av gräs att spela cricket på och vilket gräs som är bra och vilket gräs som är dåligt och vad dåligt gräs kan orsaka för situationer i en cricketmatch), dock skall det tilläggas att jag läste den på engelska vilket kanske inte underlättar när man läser en bok om något som man inte vet någonting om. Att förstå cricket-termer känns svårt nog på svenska, men det är helt omöjligt på engelska! Bortsett från detta är det dock en fascinerande bok på så vis att så mycket av handlingen finns "mellan raderna" och i bakgrunden av storyn. Den handlar ju inte om 9/11, och terrordåden nämns inte särskilt ofta men ändå finns dem där i bakgrunden och kastar en skugga över alltihopa. Samma sak måste jag säga om Chuck, hans mörka sidor kryper liksom också fram lite sådär mellan raderna. Jag tycker det är otroligt att en författare kan väcka så många känslor hos sin läsare utan att skriva saker rakt ut, snarare antyda dem. Boken finns att köpa här och här för er som blir sugna på att läsa den. Jag kommer nog läsa om den på svenska framöver, för att få med allt det som jag inte förstod i den engelska versionen.

Kommentarer

  1. Jag tänkte på den här boken tidigare idag. Tror att det kommer vara en sån bok, som dyker upp lite då och då i medvetandet. /Therese

    SvaraRadera
  2. Holly: Definitivt, och inte bara när det gäller Cricket ;)

    SvaraRadera
  3. boken ligger där på bordet och väntar :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

Litteraturvetarskola del 7 - "Karaktärer och miljö"

Händelseförloppen i romaner brukar utföras eller bäras upp av karaktärer o form av människor, djur, robotar, alver osv. Vissa karaktärer är komplexa medan andra kan vara rätt färglösa och enbart framstå som stereotyper.

När en karaktär är platt, en karikatyr eller typ formad enbart kring en idé, brukar man säga att denne är statisk. Ett exempel på en statisk karaktär kan vara Ian Flemmings James Bond. Han utvecklas inte utan är likadan genom alla böckerna (eller filmerna om man så vill). 
Motsatsen till en statisk karaktär är en dynamisk. De förändras och utvecklas med handlingens gång. Ett klassiskt exempel på en dynamisk karaktär är Dostojevskijs Raskolnikov från Brott och straff. Han genomgår flera olika faser och känslotillstånd genom romanen. 
Som vi flera gånger tidigare gått igenom, är läsaren med och skapar texten med sin tolkning, så även i sammansättningen av karaktärer. Läsaren konstruerar karaktärerna med hjälp av de ledtrådar som finns i texten. Detta kallas karaktäriseri…