Fortsätt till huvudinnehåll

Nederland - Joseph O'Neill


Hans van den Broeck är en nederländsk man som bor i New York med sin fru Rachel och deras son. Livet är underbart, fram tills den 11 september 2001. Efter terrorattentaten är Rachel alltid rädd för att något liknande ska hända igen. Till slut står hon inte längre ut, hon tar med sig sonen och flyttar tillbaka till sina föräldrar i England. Hans blir ensam kvar i New York och han har snart sjunkit ned i en djup depression. Hans liv får dock ny mening när han återupptar en sport han inte utövat på många år; cricket. Genom sporten får han endel nya vänner, bland annat en man vid namn Chuck Ramkissoon. Chuck kommer från Trinidad och är en mycket ambitiös man. Han är en entreprenör av stora mått och har en stark tro på att man kan göra precis vad man vill, bara man bestämmer sig för det. Chuck har en grandios plan att göra cricket till en nationalsport i USA. Dock visar det sig att Chuck har endel mörka sidor, och kopplingar till personer inom maffian.

Detta är en intressant bok på många sätt. Stundvis tycker jag att den är ganska seg (till exempel när sida upp och sida ner handlar om
cricket, olika cricketplaner och olika typer av gräs att spela cricket på och vilket gräs som är bra och vilket gräs som är dåligt och vad dåligt gräs kan orsaka för situationer i en cricketmatch), dock skall det tilläggas att jag läste den på engelska vilket kanske inte underlättar när man läser en bok om något som man inte vet någonting om. Att förstå cricket-termer känns svårt nog på svenska, men det är helt omöjligt på engelska! Bortsett från detta är det dock en fascinerande bok på så vis att så mycket av handlingen finns "mellan raderna" och i bakgrunden av storyn. Den handlar ju inte om 9/11, och terrordåden nämns inte särskilt ofta men ändå finns dem där i bakgrunden och kastar en skugga över alltihopa. Samma sak måste jag säga om Chuck, hans mörka sidor kryper liksom också fram lite sådär mellan raderna. Jag tycker det är otroligt att en författare kan väcka så många känslor hos sin läsare utan att skriva saker rakt ut, snarare antyda dem. Boken finns att köpa här och här för er som blir sugna på att läsa den. Jag kommer nog läsa om den på svenska framöver, för att få med allt det som jag inte förstod i den engelska versionen.

Kommentarer

  1. Jag tänkte på den här boken tidigare idag. Tror att det kommer vara en sån bok, som dyker upp lite då och då i medvetandet. /Therese

    SvaraRadera
  2. Böckerx3/Metta13 september 2011 08:07

    Holly: Definitivt, och inte bara när det gäller Cricket ;)

    SvaraRadera
  3. Ja, det tror jag med.

    SvaraRadera
  4. Hanneles bokparadis14 september 2011 09:27

    boken ligger där på bordet och väntar :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.