Fortsätt till huvudinnehåll

Hoppas - Åsa Anderberg Strollo


Jonna är 16 år. Hon har fått nog av sin mammas svikande och sin mormors drickande och bestämmer sig för att sticka. Hon tar ett tåg till Stockholm där hon skall skaffa jobb och fixa en lägenhet. Tänker att det kan väl inte vara så svårt, ett jobb i någon klädbutik kan hon säkert få utan problem. Dock går det inte riktigt som hon har tänkt sig - ingen butik vill anställa en 16-åring utan vare sig utbildning eller förkunskaper. Vad ska hon göra nu? Att åka hem igen är inget alternativ. Tiden går och situationen känns mer och mer hopplös. Av en slump träffar Jonna på Alex, som har varit hemlös en längre tid. Hon visar Jonna vart de hemlösa ungdomarna brukar hänga, hur hon skall få tag på mat, kläder, hur hon ska hitta någonstans att sova. Livet som självständig visar sig vara mycket svårare än vad Jonna trott.

Jag får påminna mig flera gånger om att detta faktiskt inte är en biografi, för berättelsen känns så otroligt äkta. Och på sätt och vis är den ju faktiskt äkta; även om inte Jonna i boken existerar på riktigt så finns det ungdomar i Sverige som lever precis som hon. Jag är imponerad av författarens inlevelse och insyn i hur en 16-årig flicka tänker och fungerar
. Dethär är en viktig bok som handlar om de barn som blir över, som ingen bryr sig om. Jag tycker att alla borde läsa den, inte minst borde lärare låta elever i högstadiet/gymnasiet läsa den.

Hoppas finns att köpa här och här.

Recensionsbok från Gilla böcker.


Kommentarer

 1. Den verkar läsvärd och tänkvärd. Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 2. Ooh, spännande. Denna ligger i min läshög nämligen. :)

  SvaraRadera
 3. Hej Sara Sofia,
  tusen tack för en varm och fin recension av min roman Hoppas, jag bär runt allas engagemang i hjärtat och tänker att vi kanske på något sätt kan göra att den här vintern blir lite varmare. Om ni – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min nya roman och om situationen för hemlösa tonåringar på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  SvaraRadera
 4. Hej Åsa! Vad roligt att du har läst recensionen - vi har nu lagt upp ett inlägg om träffen den 31/10 på bloggen. Tyvärr bor jag lite för långt bort för att kunna ta mig dit, men jag hoppas att många kommer!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…