måndag 5 september 2011

Hoppas - Åsa Anderberg Strollo


Jonna är 16 år. Hon har fått nog av sin mammas svikande och sin mormors drickande och bestämmer sig för att sticka. Hon tar ett tåg till Stockholm där hon skall skaffa jobb och fixa en lägenhet. Tänker att det kan väl inte vara så svårt, ett jobb i någon klädbutik kan hon säkert få utan problem. Dock går det inte riktigt som hon har tänkt sig - ingen butik vill anställa en 16-åring utan vare sig utbildning eller förkunskaper. Vad ska hon göra nu? Att åka hem igen är inget alternativ. Tiden går och situationen känns mer och mer hopplös. Av en slump träffar Jonna på Alex, som har varit hemlös en längre tid. Hon visar Jonna vart de hemlösa ungdomarna brukar hänga, hur hon skall få tag på mat, kläder, hur hon ska hitta någonstans att sova. Livet som självständig visar sig vara mycket svårare än vad Jonna trott.

Jag får påminna mig flera gånger om att detta faktiskt inte är en biografi, för berättelsen känns så otroligt äkta. Och på sätt och vis är den ju faktiskt äkta; även om inte Jonna i boken existerar på riktigt så finns det ungdomar i Sverige som lever precis som hon. Jag är imponerad av författarens inlevelse och insyn i hur en 16-årig flicka tänker och fungerar
. Dethär är en viktig bok som handlar om de barn som blir över, som ingen bryr sig om. Jag tycker att alla borde läsa den, inte minst borde lärare låta elever i högstadiet/gymnasiet läsa den.

Hoppas finns att köpa här och här.

Recensionsbok från Gilla böcker.


5 kommentarer:

 1. Den verkar läsvärd och tänkvärd. Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 2. Ooh, spännande. Denna ligger i min läshög nämligen. :)

  SvaraRadera
 3. Hej Sara Sofia,
  tusen tack för en varm och fin recension av min roman Hoppas, jag bär runt allas engagemang i hjärtat och tänker att vi kanske på något sätt kan göra att den här vintern blir lite varmare. Om ni – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min nya roman och om situationen för hemlösa tonåringar på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  SvaraRadera
 4. Hej Åsa! Vad roligt att du har läst recensionen - vi har nu lagt upp ett inlägg om träffen den 31/10 på bloggen. Tyvärr bor jag lite för långt bort för att kunna ta mig dit, men jag hoppas att många kommer!

  SvaraRadera