Fortsätt till huvudinnehåll

Hoppas - Åsa Anderberg Strollo


Jonna är 16 år. Hon har fått nog av sin mammas svikande och sin mormors drickande och bestämmer sig för att sticka. Hon tar ett tåg till Stockholm där hon skall skaffa jobb och fixa en lägenhet. Tänker att det kan väl inte vara så svårt, ett jobb i någon klädbutik kan hon säkert få utan problem. Dock går det inte riktigt som hon har tänkt sig - ingen butik vill anställa en 16-åring utan vare sig utbildning eller förkunskaper. Vad ska hon göra nu? Att åka hem igen är inget alternativ. Tiden går och situationen känns mer och mer hopplös. Av en slump träffar Jonna på Alex, som har varit hemlös en längre tid. Hon visar Jonna vart de hemlösa ungdomarna brukar hänga, hur hon skall få tag på mat, kläder, hur hon ska hitta någonstans att sova. Livet som självständig visar sig vara mycket svårare än vad Jonna trott.

Jag får påminna mig flera gånger om att detta faktiskt inte är en biografi, för berättelsen känns så otroligt äkta. Och på sätt och vis är den ju faktiskt äkta; även om inte Jonna i boken existerar på riktigt så finns det ungdomar i Sverige som lever precis som hon. Jag är imponerad av författarens inlevelse och insyn i hur en 16-årig flicka tänker och fungerar
. Dethär är en viktig bok som handlar om de barn som blir över, som ingen bryr sig om. Jag tycker att alla borde läsa den, inte minst borde lärare låta elever i högstadiet/gymnasiet läsa den.

Hoppas finns att köpa här och här.

Recensionsbok från Gilla böcker.


Kommentarer

 1. Den verkar läsvärd och tänkvärd. Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, det är den verkligen! :)

  SvaraRadera
 3. Ooh, spännande. Denna ligger i min läshög nämligen. :)

  SvaraRadera
 4. Hej Sara Sofia,
  tusen tack för en varm och fin recension av min roman Hoppas, jag bär runt allas engagemang i hjärtat och tänker att vi kanske på något sätt kan göra att den här vintern blir lite varmare. Om ni – eller någon annan här så klart – kan och är intresserad pratar jag med Rädda Barnen om min nya roman och om situationen för hemlösa tonåringar på Stockholms Stadsbibliotek den 31/10-11 klockan 18.00
  Mer info om det hittar ni här:
  http://www.biblioteket.se/default.asp?id=226852

  SvaraRadera
 5. Hej Åsa! Vad roligt att du har läst recensionen - vi har nu lagt upp ett inlägg om träffen den 31/10 på bloggen. Tyvärr bor jag lite för långt bort för att kunna ta mig dit, men jag hoppas att många kommer!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…