fredag 2 september 2011

Himmelsdalen - Marie Hermanson


När Daniel får ett brev från sin tvillingbror Max, blir han genast fundersam. Max brukar inte höra av sig. Med darrande händer sprättar Daniel upp kuvertet, som visar sig innehålla en inbjudan att hälsa på Max på en lyxig rehabklinik i dalen Himmelstal, Schweiz. Daniel bestämmer sig för att nappa på erbjudandet - det vore faktiskt inte fel med lite semester - och åker dit. Väl där visar det sig att kliniken i själva verket är en psykklinik. Dessutom har Max haft något annat i åtanke än att bara få träffa sin brorsa. Han berättar att han har obetalda skulder till maffian, och de har på grund av detta misshandlat hans flickvän. Han måste resa iväg och "ordna upp" saker och ting, och ber Daniel att ta hans plats i Himmelstal så länge, att låtsas vara Max. Bara ett par dagar. Men tiden går och Max kommer inte tillbaka. Daniel börjar sakta men säkert förstå vilken manipulativ lögnare hans bror är - något som är allmän kännedom bland läkarna på kliniken. Därför avfärdar de Daniels desperata försök att hävda att han inte är Max som fler lögner, som en del av sjukdomsbilden. Det börjar gå upp för Daniel att om man väl har hamnat i Himmelstal, så är det omöjligt att komma därifrån... Länk
Jag mer eller mindre sträckläste denna bok. Den är väldigt spännande, och en lätt klaustrofobisk känsla kommer krypande och blir starkare ju längre in i boken jag kommer. Kommer Daniel någonsin att lyckas ta sig ur Himmelstal? Och vad är dethär för ställe egentligen? Mycket av det obehag jag känner kommer av insikten att en sådanhär plats skulle kunna existera i verkligheten. En plats fylld av så mycket ondska att det enda alternativet är att aldrig låta någon lämna dalen. Boken väcker en hel del intressanta tankar och funderingar kring detta, och jag rekommenderar den verkligen.


Himmelsdalen finns att kö
pa här och här.

Recensionsbok från
Albert Bonniers Förlag.


7 kommentarer:

 1. Spännande! kände du någon likhet med En dåre fri?

  SvaraRadera
 2. Nej, ingen likhet. Här är man i huvudet på en frisk person som blivit inspärrad bland galningar. Säg till om du vill låna den, den går ganska snabbt att läsa! :) Säkert mycket pga att man inte vill lägga den ifrån sig. ;)

  SvaraRadera
 3. S-S: men jag tänkte mer på hur psykvården fungerar och ser ut.

  SvaraRadera
 4. Ahaa, nu fattar jag! Nja, inte det heller faktiskt. Jag vågar inte förklara varför, för då avslöjar jag för mycket av boken :D

  SvaraRadera
 5. Är väldigt förtjust i Marie Hermanson och kommer definitivt att läsa den här! Spännande med tvillingar också... :) Har förstått att dety är en bok man absolut inte ska avslöja för mycket om då handlingen och dess vändningar är en stor del av boken.

  SvaraRadera
 6. Den här finns alldeles säkert på min attläsalista i höst.

  SvaraRadera